diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Rotatiekaart? Wat is dat?

Een spuitplek ontstaat als je te vaak op dezelfde plek spuit. Om kinderen te motiveren om steeds op een andere plek te spuiten, ontwikkelden we samen met BD Diabetes care een rotatiekaart.

Rotatiekaart? Wat is dat?

Spuitplekken wil je graag voorkomen, omdat de insuline dan niet meer goed wordt opgenomen. Zo’n verdikking van het weefsel noemen we lipohypertrofie (Lipo) en kan voor een onverklaarbare hoge of lage bloedsuiker zorgen. Wisselen van prikplek verkleint de kans op die vervelende lipo’s.

Goed afwisselen

We vinden het belangrijk dat kinderen goed afwisselen met prikken. Lipo’s zijn immers heel vervelend en te voorkomen.  Daarom ontwikkelden we in samenwerking met BD Diabetes care een rotatiekaart, die kinderen helpt om pijnlijke spuitplekken te voorkomen. Alle kinderen die lid zijn van onze SugarKidsClub hebben er gratis eentje toegestuurd gekregen.

Hoe werkt het?

De rotatiekaart helpt kinderen te onthouden waar ze hebben gespoten en om telkens op een andere plek in het lichaam te spuiten. Ze plaatsen hem op hun buik en drukken een duimpje van de kaart uit. Op die plaats spuiten ze. De duimpjes plakt het kind op een spelkaart. Kaart vol? Dan stuurt het kind een foto naar de SugarKidsClub en ontvangteen leuk cadeautje.

Ook een kaart ontvangen?

Ben je kinderdiabetesverpleegkundige en zie je kinderen worstelen met spuitplekken? Bestel dan rotatiekaarten voor ze.

 

Lees ook

 

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen