25 mei 2018 | Type 1 | Type 2

Ramadan en de risico's van ontregelde diabetes

Vanaf 16 mei vasten wereldwijd zo'n 50 miljoen mensen met diabetes. Het vasten begint bij zonsopgang en eindigt met het ondergaan van de zon op 14 juni. Vasten kan bij mensen met diabetes leiden tot acute complicaties en ernstige hypo’s. Mensen met diabetes krijgen daarom definitieve vrijstelling van de ramadan.

 

Artsen en patiëntenverenigingen hebben moeite om moslims met diabetes af te laten zien van de ramadan of in elk geval hun medicatie te laten aanpassen. Ondanks dat ze al jarenlang waarschuwen voor de gevolgen van het vasten, leidt de ramadan nog steeds tot extra ziekenhuisopnamen.

Ander ritme

'Tijdens de ramadan verandert er van alles voor mensen met diabetes', zegt directeur Olof King van Diabetesvereniging Nederland (DVN). 'De tijd van opstaan, de etenstijden en de maaltijden zelf zijn anders. Dat geeft risico's als het medicijngebruik hetzelfde blijft, want spuiten is gekoppeld aan eten. Als je spuit zonder te eten, krijg je een zware hypo.' De beroepsorganisatie voor apothekers KNMP constateerde in 2017 al dat veel patiënten hun overdagdosis overslaan of alle medicijnen ’s avonds tegelijk innemen. Dat leidt tot onvoldoende werking of bijwerkingen.

Vraag advies

King benadrukt dat de Koran moslims vanwege hun aandoening vrijstelling geeft om het vasten over te slaan: ‘Sommige mensen vinden het moeilijk om hiervan gebruik te maken, bijvoorbeeld omdat vrienden of familie niet op de hoogte zijn van deze mogelijkheid. Vraag advies aan de imam als je het moeilijk vindt zelf een beslissing hierover te nemen'.

70.000 moslims met diabetes doen mee 

Diabetes komt onder allochtonen veel vaker voor dan onder Nederlanders, bij Turken en Marokkanen bijvoorbeeld vier tot zes keer zo veel. Volgens cijfers van de Nederlandse Diabetes Federatie uit 2017 nemen 70.000 moslims met diabetes in ons land toch deel aan de ramadan (Bron: ANP).

Tips

Wil je toch graag meedoen aan de ramadan? Wij raden je aan dit altijd te overleggen met je arts. Die kan je medicatie aanpassen om hypo’s te voorkomen.