Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Ramadan en de risico's van ontregelde diabetes

Vanaf 10 maart vasten wereldwijd zo'n 1 miljard mensen. Het vasten begint bij zonsopgang en eindigt met het ondergaan van de zon op 8 april. Vasten kan bij mensen met diabetes leiden tot acute complicaties en ernstige hypo’s. Mensen met diabetes krijgen daarom een vrijstelling van de ramadan.

Ramadan en de risico's van ontregelde diabetes

Artsen en patiëntenverenigingen hebben moeite om moslims met diabetes af te laten zien van het vasten in de ramadan of in elk geval hun medicatie te laten aanpassen. Ondanks dat ze al jarenlang waarschuwen voor de gevolgen van het vasten, leidt het vasten gedurende de ramadan nog steeds tot extra ziekenhuisopnamen.

Ander ritme

Tijdens de ramadan verandert er van alles voor mensen met diabetes. De tijd van opstaan, de etenstijden en de maaltijden zelf zijn anders. Dat geeft risico's als het medicijngebruik hetzelfde blijft. Spuiten van insuline is gekoppeld aan eten. Als je spuit zonder te eten, krijg je een zware hypo.

Vraag advies

De Koran geeft moslims vanwege hun aandoening vrijstelling om het vasten over te slaan. Toch willen veel islamitische mensen die chronisch ziek zijn, zoals mensen met diabetes, zo veel mogelijk meedoen aan de vastentijd. De religieuze beleving en -waarde wegen dan zwaar.

Als de mogelijkheid bestaat dat de ziekte verergert door het vasten of door het niet innemen van de medicatie is het - eigenlijk - voor een moslim verboden om te vasten. Vraag advies aan de imam als je het moeilijk vindt zelf een beslissing hierover te nemen.

Moslims met diabetes

Diabetes komt onder allochtonen veel vaker voor dan onder Nederlanders, bij Turken en Marokkanen zijn er bijvoorbeeld vier tot zes keer zo veel mensen diabetes type 2. Volgens cijfers van de Nederlandse Diabetes Federatie uit 2017 nemen ongeveer 70.000 moslims met diabetes in ons land toch deel aan het vasten in de ramadan (Bron: ANP).

Tips

Heb je diabetes (type 2) en wil je toch graag meedoen aan het vasten tijdens ramadan? Het is dan belangrijk dat je diabetes goed gereguleerd is, voordat je start:

  • Overleg altijd vooraf met je zorgverlener. Die kan je medicatie aanpassen om hypo’s te voorkomen. En ook laten weten bij welke bloedsuikerwaarden je direct contact moet opnemen.
  • Eet na zonsondergang niet direct te zoet en te zwaar tijdens de vastenmaand, lees de tips hierover in dit artikel op NRC.nl.

Meer lezen

Terug naar het overzicht

Help je mee voor bredere vergoedingen?Want voluit leven is voor iedereen van belang.
WORD LID