9 januari 2018 | Vrijwilligers | Bloedglucosemeters

Panelleden gezocht: welke meter past bij wie?

Gezocht! 4 mensen die willen meedoen in een panel dat beoordeelt welke bloedglucosemeters voor welke typen gebruikers geschikt zijn. Die informatie komt terug in de online keuzehulp bloedglucosemeters.

 

Een bloedglucosemeter is enorm belangrijk als je diabetes hebt. Het is je kompas. Diabetesvereniging Nederland heeft de afgelopen 2 jaren hard gewerkt aan de Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen.

Daar staat bijvoorbeeld in dat je samen met je behandelaar bepaalt wat de meest geschikte bloedglucosemeter voor jou is. En dat leveranciers dit niet mogen bepalen.

Online keuzehulp

Bij de Kwaliteitsstandaard hoort een online keuzehulp. Doel van de keuzehulp is om de keuze voor een meter makkelijker te maken. Jij en je behandelaar zien eenvoudig welke bloedglucosemeters bij jou passen en vergoed worden. Voordat de online keuzehulp de lucht in gaat, zijn er nog twee stappen nodig:

 • stap 1: de keuzehulp wordt getest op begrijpelijkheid en toegankelijkheid.
 • stap 2: van verschillende bloedglucosemeters moet bepaald worden voor welke typen gebruikers ze geschikt zijn.

 

Panel

Voor stap 2 wordt een panel van patiënten en behandelaars opgericht. Het panel komt een paar keer per jaar bijeen in Amersfoort. We zijn voor dit panel op zoek naar minstens 4 mensen met diabetes, die:

 • Insuline gebruiken;
 • Bereid zijn om in 2018 en 2019  zitting te nemen in het panel;
 • Serieus en met inzet hun bijdrage leveren;
 • In staat zijn om hun mening te geven en te onderbouwen;
 • In staat zijn om verder te kijken dan je eigen belangen: je vertegenwoordigt een groep mensen met diabetes.  

 

Mensen met oog- of handproblemen worden speciaal uitgenodigd om te reageren.

De eerste bijeenkomst van het panel vindt plaats op 22 januari van 17 tot 20 uur bij de Nederlandse Diabetes Federatie in Amersfoort, direct gelegen naast het station. Je ontvangt voor de bijeenkomsten een reis- en onkostenvergoeding.

Aanmelden

Je aanmelding en motivatie om deel te nemen aan het panel zien wij graag tegemoet via info@dvn.nl. Je ontvangt daarna bericht of je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het panel.

Achtergrondinformatie

In de Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen staat dat:

 • Een bloedglucosemeter aan bepaalde extra kwaliteitscriteria moet voldoen om voor vergoeding door zorgverzekeraars in aanmerking te komen;
 • Je samen met je behandelaar bepaalt wat de meest geschikte bloedglucosemeter voor jou is en je uitleg krijgt over de werking van deze bloedglucosemeter;
 • Een leverancier niet mag bepalen welke bloedglucosemeter je gebruikt;
 • Je niet zomaar op een andere bloedglucosemeter mag worden overgezet (dit gaat altijd in overleg tussen jou en je behandelaar en is aan strikte voorwaarden gebonden).

 

Bij de Kwaliteitsstandaard hoort een online keuzehulp. Voor het ontwikkelen van de online keuzehulp is de Stichting Kwaliteitsbevordering Zelfcontrole Diabetes opgericht. Diabetesvereniging Nederland zit in het bestuur ervan. De stichting is verantwoordelijk voor de totstandkoming en het beheer van het bestand van bloedglucosemeters dat in deze keuzehulp wordt opgenomen.

Nu over een aantal eigenschappen van bloedglucosemeters moet worden bepaald in welke categorie zij moeten worden opgenomen, wordt onder leiding van de stichting een panel van patiënten en behandelaars opgezet. Dit panel buigt zich een aantal keer per jaar over verschillende vragen rondom de functionaliteiten van bloedglucosemeter. Zodat mensen met diabetes samen met hun behandelaar gericht kunnen kiezen voor de bloedglucosemeter die het best bij hen past.