diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Overlijdensrisicoverzekering: betaal jij niet te veel?

Wil je een huis kopen en een hypotheek aanvragen, dan sluit je een overlijdensrisicoverzekering af. Met diabetes betaalde je soms wel een toeslag van 230% bovenop de premie. Daarom ontwikkelden we drie jaar geleden samen met Independer de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat voor mensen met diabetes. Nu is het tijd voor de volgende stap.

Overlijdensrisicoverzekering: betaal jij niet te veel?

We zien op twee punten mogelijkheden voor verbetering. “In commercials hebben verzekeraars de mond vol van individueel maatwerk, maar achter de schermen hebben ze hun processen zo ingericht dat ze alleen maar standaardproducten leveren”, zegt directeur Olof King van Diabetesvereniging Nederland. “Zo betaalt onze achterban de hoofdprijs. Dit is natuurlijk niet acceptabel.”

Slechts 20% van de overlijdensrisicoverzekeraars werkt mee aan de Overlijdensverzekering Op Maat van Diabetesvereniging Nederland en Independer. Dat willen we veranderen.

Reële premie

Daar komt bij dat tienduizenden mensen met diabetes al langer een huis bezitten. Zij betalen dus waarschijnlijk te veel. Wij vinden dat de verzekeraars deze mensen actief moeten benaderen om te bekijken of een polis met een reële premie mogelijk is. We hebben dit aangekaart bij het Verbond van Verzekeraars, maar dat was hiertoe niet bereid. Daarom gaan we in gesprek met de politiek om hierin verandering aan te brengen.

Vervolg

We gaan overlijdensrisicoverzekeraars oproepen zich aan te sluiten bij ons initiatief en mee te werken aan een lagere premie voor onze achterban. We hebben hierover contact met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK), die ook met deze problematiek bezig is. Daarnaast gaan we politieke druk uitoefenen op overlijdensrisicoverzekeraars. We willen dat zij hun verantwoordelijkheid nemen en actief hun verzekerden benaderen, om de woekerpremies de wereld uit te krijgen.

Meer weten

BNR Radio besteedde op 14 september aandacht aan dit onderwerp. Beluister de uitzending waaraan wij meewerkten.

Tip

Heb je een overlijdensrisicoverzekering, houd je huidige premie eens goed tegen het licht. Via de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat kun je gratis meerdere offertes opvragen.

 

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen