Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Onderzoek toont aan: minder koolhydraten bij diabetes type 1 helpt

Voeding met minder koolhydraten zorgt voor minder uitschieters in je bloedglucosewaarden én je valt er van af. Een open deur misschien maar nu ook aangetoond in een klein, Deens onderzoek onder mensen met diabetes type 1.

Onderzoek toont aan: minder koolhydraten bij diabetes type 1 helpt

De Deense onderzoekers wilden de effecten van een koolhydraatarm dieet en een koolhydraatrijk dieet op onder meer de bloedglucosewaarden vergelijken. Het onderzoek vond plaats onder 14 mensen met diabetes type 1 die een insulinepomp en een continue glucosesensor gebruikten. 10 personen deden tot het einde van het onderzoek mee.

Minder hypo’s en hypers

De deelnemers volgden 12 weken een dieet met minder koolhydraten; zo’n 100 gram per dag. Na 12 weken aten ze zoals ze ervoor deden, gevolgd door 12 weken een dieet met meer koolhydraten; zo’n 250 gram per dag.

In de periode dat de deelnemers voeding met minder koolhydraten aten, hadden ze minder hypo’s en minder hoge hypers. Ze vielen gemiddeld 2 kilo af. Tijdens het dieet met meer koolhydraten werden ze gemiddeld 2,6 kilo zwaarder.

Klein, maar interessant

Het is een klein onderzoek, maar de uitkomsten zijn interessant. Mogelijk zijn niet alleen mensen met diabetes type 2, maar ook mensen met diabetes type 1 geholpen met een dieet met minder koolhydraten.

Meer lezen:

Terug naar het overzicht

Theme picker

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen