diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Onderzoek naar FGM internationaal erkend

Het Nederlandse onderzoek naar de effecten en gebruik van het flash glucose monitoringsysteem (FGM) is 10 december gepubliceerd in het medische tijdschrift BMJ Open Diabetes Research & Care. Hiermee is dit onderzoek internationaal erkend als goed opgezet en uitgevoerd. Deze erkenning is belangrijk voor een positief advies over bredere vergoeding van de FGM.

Onderzoek naar FGM internationaal erkend

De resultaten van het onderzoek zijn eerder dit jaar op 25 april bekend gemaakt door Henk Bilo van het Diabetes Onderzoekscentrum Isala Klinieken Zwolle, Diabetesvereniging Nederland en Zilveren Kruis. De studie laat zien dat de mensen na één jaar de FGM te hebben gebruikt, een betere kwaliteit van leven met diabetes ervaren. Zilveren Kruis betaalde voor de deelnemers gedurende 1 jaar de helft van de kosten van de sensoren. DVN heeft aan het onderzoek bijgedragen door vragen te formuleren, waardoor de patiëntervaringen in dit onderzoek duidelijk naar voren kwamen.

De FGM kan helpen je diabetes beter te reguleren, vergeleken met het meten van je bloedglucosewaarde door vingerprikken. De FGM bestaat uit een sensor in je bovenarm en een reader of app op de telefoon. Je krijgt met behulp van de FGM inzicht in je waarden van de afgelopen 8 uur. Een trendpijl laat zien welke kant je bloedsuikerwaarde opgaat.

Waarom is deze internationale erkenning belangrijk?

Met de internationale erkenning in het BMJ Open Diabetes Research & Care hebben de resultaten van het onderzoek nog meer waarde gekregen. Een van de voorwaarden voor een positief advies voor bredere vergoeding van de FGM door Zorginstituut Nederland, is dat wetenschappelijk is bewezen dat de FGM beter werkt dan alleen zelfcontrole door vingerprikken. 

Dit bewijs moet voldoen aan het criterium ‘de stand van de wetenschap en praktijk’. Er wordt alleen gewerkt met ‘medisch-wetenschappelijke gegevens met een zo hoog mogelijke bewijskracht’. Deze internationale erkenning draagt hier dus enorm aan bij!

Over deze studie

Aan deze studie deden een jaar lang 88 ziekenhuizen en 1365 mensen met diabetes mee. Lees meer over de studie en de vermelding in BMJ Open Diabetes Research & Care in het persbericht van Isala.

Lees ook

De laatste stand van zaken in ons dossier vergoeding Flash Glucose Monitoring

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen