Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Onderzoek: minder verzuim en hypo’s door Flash Glucose Monitoring

Mensen met diabetes die een Flash Glucose Monitoring (FGM) systeem gebruiken, zoals de FreeStyle Libre (FSL), verzuimen minder van hun werk, hebben minder hypo’s en minder stripjes nodig. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek van Ziekenhuis Isala in samenwerking met Diabetesvereniging Nederland (DVN). De resultaten zijn zo goed dat uitbreiding van vergoeding steeds realistischer wordt.

Onderzoek: minder verzuim en hypo’s door Flash Glucose Monitoring

Het ziekenhuis werkt sinds april 2017 in samenwerking met DVN en zorgverzekeraar Zilveren Kruis aan het onderzoek. 1.300 gebruikers van de FSL zijn een jaar lang gevolgd. Van de eerste 487 deelnemers zijn de resultaten nu beschikbaar. De resultaten van alle deelnemers volgen eind dit jaar.

Bekijk hier het filmpje met Henk Bilo van Isala, Mike de Wit met diabetes, Olivier Gerritsen van Zilveren Kruis, Olof King van DVN. Zij leggen uit waarom de vergoeding voor meer mensen belangrijk is.

Belangrijkste uitkomsten

De ervaringen van deze deelnemers zijn opvallend. De mensen die meededen aan het onderzoek:

  • gebruiken dagelijks vier stripjes minder (van 6 naar 2 stuks);
  • krijgen veel minder hypo’s (van 95,5% naar 90,6% van de gebruikers);
  • ervaren door meer grip op hun diabetes een toename van de kwaliteit van leven;
  • verzuimen 10% minder van hun werk;
  • komen minder in het ziekenhuis terecht (-6%) met problemen die met diabetes te maken hebben.

Dit zijn tussenresultaten van het onderzoek. Olof King (directeur DVN): “DVN vindt dit prachtig wetenschappelijk bewijs dat Flash Glucose Monitoring werkt! Natuurlijk loopt deze studie nog door tot het einde van dit jaar, maar wij vinden dit resultaat nu al overduidelijk positief. En wat ons betreft goede redenen om de FSL voor meer mensen met diabetes te vergoeden.”

Kwaliteit van leven

Opvallend is wel dat bij de deelnemers het HbA1c maar een klein beetje daalt:

DVN-belangenbehartiger Eglantine Barents: "Als mensen minder hypo’s hebben door gebruik van een FGM, heeft dat vanzelfsprekend invloed op het HbA1c. Meestal stijgt het HbA1c bij minder hypo’s. Het is belangrijk dat de behandeling van diabetes niet alleen als doel heeft om een laag HbA1c te krijgen.

Dat helpt wel om toekomstige complicaties uit te stellen, maar het gaat er ook om korte termijn complicaties (als hypo’s en hypers) te beperken. Dit blijkt nu overduidelijk ziekenhuisopnames en minder arbeidsverzuim door ontregelingen te voorkomen.

Daarmee draagt de FGM bij aan een betere kwaliteit van leven. Het HbA1c is wat ons betreft één van de aspecten die meespelen in het beoordelen van de meerwaarde van een FGM systeem voor mensen met diabetes.”

Hoe nu verder?

Olof King: “De resultaten spreken voor zich. De toename van kwaliteit van leven komt volledig overeen met onze bevindingen in de praktijk. Dankzij het initiatief van Zilveren Kruis om dit onderzoek mogelijk te maken, wordt dat nu ook wetenschappelijk onderbouwd. Dat is natuurlijk heel belangrijk om het Zorginstituut te kunnen overtuigen.”

Als het aan DVN ligt zou de FSL op basis van deze voorlopige uitkomsten aan meer mensen kunnen worden vergoed. De criteria die Zorginstituut Nederland heeft opgesteld om tot een besluit te komen over vergoeding van de FSL, kunnen dan worden uitgebreid. DVN wil graag snel duidelijkheid voor mensen die nu nog niet voor vergoeding in aanmerking komen.

Lees meer

Meer media

RTL Nieuws ging te rade bij directeur Olof King wat DVN van de onderzoeksresultaten vindt. RTL sprak ook met Zilveren Kruis en Mike, een gebruiker van de FreeStyle Libre. Bekijk het nieuwsitem

 

Terug naar het overzicht

Theme picker

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen