diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Nieuwe versie Freestyle Libre op de markt

Goed nieuws over de flash glucosemeter FreeStyle Libre (FSL). Vanaf 25 november is de langverwachte opvolger van de FreeStyle Libre - de FreeStyle Libre 2 – beschikbaar in Nederland.

Nieuwe versie Freestyle Libre op de markt

De FreeStyle Libre 2 (FSL2) heeft twee grote verbeteringen ten opzichte van de voorganger:

  1. De FSL2 biedt optionele alarmen. Deze kan je zelf instellen voor bijvoorbeeld hoge en lage bloedglucosewaarden. Als de sensor meet dat deze alarmwaarde is bereikt, krijg je een melding op je telefoon of op de reader. Je zal vervolgens nog moeten scannen om te zien wat de precieze waarde is.
  2. Vergeleken met de FSL1 is de FSL2 een stukje accurater, en met name rond lage bloedglucosewaarden.

Beschikbaarheid FreeStyle Libre 2

De FreeStyle Libre 2 wordt vanaf 25 november beschikbaar gesteld. Krijg je nu de FreeStyle Libre 1? Dan wordt deze na verloop van tijd vervangen door de nieuwe versie. Voordat je FSL 2 ontvangt, moet je eerst de voorraad die je thuis hebt gebruiken.
Mogelijk krijg je in de weken na 25 november nog een zending van je hulpmiddelenleverancier met de Freestyle Libre 1. Deze voorraad wordt eerst ingezet voordat er wordt overgegaan op FSL2.

FreeStyle Libre 2 en vergoeding

De FSL2 zal voor dezelfde groep vergoed worden als de FSL:

  • Iedereen met diabetes type 1; uitgezonderd mensen met ernstige hypo’s of hypo-ongevoeligheid
  • Mensen met diabetes type 2 en een intensief insulineschema
  • Zwangere vrouwen met diabetes type 2
  • Vrouwen met diabetes type 2 die een zwangerschapswens hebben en insuline gebruiken

Is de FreeStyle Libre 2 geen CGM?

Ook de FSL2 wordt door het Zorginstituut als Flash Glucose Monitor gezien. Om de bloedglucosewaarde te lezen, moet de sensor alsnog gescand worden en de alarmen zijn optioneel.

Reader FSL 1 vs 2

Met de oude FSL 1 reader kun je ook de FSL 2 ‘flashen’. Het is op deze reader echter niet mogelijk om alarmen in te stellen. Op dit moment krijg je niet direct een nieuwe reader geleverd.

Wij gaan in overleg met de verschillende partijen om deze reader vergoed te leveren aan mensen die niet via de telefoon kunnen ‘flashen’ maar wel van alarmen gebruik willen maken.

DVN zet zich in voor sensorvergoeding

Diabetesvereniging Nederland is verheugd met de komst van de FreeStyle Libre 2. Deze nieuwe versie heeft belangrijke verbeteringen voor mensen met diabetes.

Dat neemt niet weg dat wij vinden dat ook andere sensoren beter beschikbaar moeten komen voor mensen met diabetes. Bijvoorbeeld vanwege de koppeling in een Hybrid Closed Loop systeem, allergie voor pleisters, het laten volgen door familieleden, en vele andere mogelijke redenen. Wij blijven ons hier hard voor maken bij de betrokken partijen.

Meer informatie?

Handleidingen, snelstartgidsen en video’s met uitleg zijn naar verwachting op of kort na de 25e op https://freestyle.abbott/nl-nl te vinden.

Webinar

Op 26 november 20.00 uur organiseert Abbott een webinar waarin de FSL2 uitvoerig besproken wordt. Lees meer over de webinar.

 

 

 

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen