donderdag 25 mei 2023
Nieuwe sensor: Dexcom One. Diabetesvereniging Nederland wil vergoeding.
De Dexcom One is vergelijkbaar met de Dexcom G6, maar heeft simpelere functionaliteiten en is niet koppelbaar aan een insulinepomp. Zorgverzekeraars vergoeden deze sensor nog niet. Diabetesvereniging Nederland wil dat dit zo snel mogelijk wel gebeurt.
Scannen of flashen niet nodig bij Decxom One
In onder andere België en Engeland is hij al een tijd beschikbaar; de Dexcom One. Deze glucosesensor meet voortdurend de glucosemeting. Het is daarbij niet nodig om de sensor te ‘scannen' of 'flashen’. De glucosewaarde wordt door de sensor direct naar de telefoon gestuurd. Dit maakt het voor bepaalde mensen een beter middel om de glucose te meten dan de Freestyle Libre 2.
Betere resultaten met voortdurende meting
Uit de wetenschap blijkt dat CGM (continue glucose monitoring) voor betere resultaten zorgt dan FGM (flash glucose monitoring). Ook als de sensor niet is gekoppeld aan een insulinepomp. Met een gekoppelde insulinepomp wordt dit effect wel versterkt.
Reden voor vergoeding door verzekeraars
De sensor lijkt goedkoper te zijn dan de Freestyle Libre 2. In de Z-Index* staat de Dexcom One geregistreerd voor € 1.373,93, de Freestyle Libre 2 staat geregistreerd voor € 1.469,26. Diabetesvereniging Nederland vindt daarom dat er geen reden of wettelijke blokkade is om deze sensor niet op dezelfde manier te vergoeden.
*De Z-index of G-standaard is een verzameling van alle informatie over medicijnen, hulpmiddelen en gezondheidsmiddelen waarin apothekers, zorgverzekeraars, huisartsen, groothandels en fabrikanten onder andere de verschillende prijzen van de middelen en de vergoeding ervan vermelden of kunnen vinden.
Lees meer:
Wat zijn glucosensoren en wat is het verschil tussen CGM en FGM
Welke glucosensoren zijn verkrijgbaar in Nederland
Vergoeding van glucosesensoren
Terug naar het overzicht