diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Nieuwe behandeling diabetes type 2

Een nieuw onderzoek van het AMC toont hoopgevende resultaten voor mensen met diabetes type 2. Onze collega Eglantine Barents werd hierover geïnterviewd door RTV Utrecht.

Nieuwe behandeling diabetes type 2

In het radioprogramma Utrecht is Wakker sprak belangenbehartiger van Diabetesvereniging Nederland (DVN), Eglantine Barents, over de resultaten van een nieuw onderzoek naar diabetes type 2.

Ballonnetje met heet water

Het onderzoek van het AMC is nog in de beginfase, maar de eerste resultaten zijn positief. Bij 50 diabetespatiënten werd het eerste stuk van de dunne darm (direct onder de maag) met behulp van een soort ballonnetje met heet water verhit.

Door verhitting van het laagje van de dunne darm dat contact maakt met de voeding groeit er na korte tijd een nieuw en gezonder laagje aan. Hierdoor kunnen bepaalde cellen in de darmwand speciale darmhormonen weer beter aanmaken.

Deze darmhormonen zorgen ervoor dat het eten wat langer in je maag blijft, zodat het rustiger  verteert en je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Door de hormonen geeft je alvleesklier sneller insuline af na een maaltijd en word je gevoeliger voor insuline. Ook krijg je na het eten minder snel weer trek.

Toekomstmuziek

Deze behandeling is nog maar op een kleine groep mensen met diabetes type 2 getest. Voordat de behandeling voor iedereen beschikbaar wordt, moet er eerst beter gekeken worden voor wie het wel en niet werkt, hoe groot het effect is en hoe lang het effect aanhoudt. Dit onderzoek kan nog jaren duren.

Hoopgevend

Ondanks dat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat, zijn de resultaten hoopgevend.

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen