Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Nieuw: bloedsuiker meten zonder prikken

Fabrikant Abbott komt met een alternatief voor vingerprikken: het scannen van een sensor op je bovenarm. Hoe werkt deze FreeStyle® Libre? Het systeem bestaat uit een sensor en een scanner.

Nieuw: bloedsuiker meten zonder prikken

Deze sensor, ter grootte van een twee-euro-munt, draag je tot 14 dagen lang op de achterkant van de bovenarm. Het aanbrengen is vergelijkbaar met het inschieten van de infusieset van een insulinepomp. Je glucosewaarde lees je af op de scanner. Ook zie je daar de waarden van de afgelopen acht uur in een grafiek, samen met een trendpijl die aangeeft of je bloedsuiker stijgt of daalt. Meer informatie over FreeStyle® Libre op www.freestylelibre.nl, waar je het systeem ook kunt bestellen.

Vooruitgang

“Dit is echt iets nieuws”, reageert directeur Olof King. “Vingerprikken doet niemand graag, maar het is noodzakelijk om je diabetes te reguleren. Als je nu vrijwel moeiteloos je bloedglucosewaarde kunt bepalen, is dat een grote vooruitgang.” Een aantal collega’s en vrijwilligers van de Diabetesvereniging heeft het systeem getest. Iedereen was positief over het gemak en de extra informatie die je krijgt over je waarden. Dat maakt het makkelijker om actief aan de slag te gaan met je instelling.

Vergoeding

Een belangrijke kritische noot is er ook: op dit moment wordt het systeem nog niet vergoed. “In onze gesprekken met zorgverzekeraars doen wij hier zeker onze uiterste beste voor”, aldus Olof King. "Maar informeer ook zelf bij je zorgverzekeraar of die de FreeStyle® Libre wil vergoeden."

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen