diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

"Nederland te voorzichtig met nieuwe diabetes medicatie"

Deze eeuw zijn er verschillende nieuwe medicijnen voor diabetes type 2 bij gekomen. Maar ze worden in ons land niet vaak voorgeschreven. “Nederland is te voorzichtig”, zegt internist en diabetoloog dr. Thiemo Veneman in de Diabc.

"Nederland te voorzichtig met nieuwe diabetes medicatie"

De medische behandeling van mensen met diabetes type 2 is omschreven in de ‘Standaard Diabetes mellitus type 2’ van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG). Huisartsen schrijven eerst metformine voor. Helpt dat onvoldoende, dan komt daar een SU-derivaat bij. De derde stap is het injecteren van langwerkende insuline.

Voordelen

 “Voor de meeste patiënten is deze behandelrichtlijn goed,” zegt internist en diabetoloog dr. Thiemo Veneman (Ziekenhuisgroep Twente in Almelo). “Maar er zijn mensen die beter af zouden zijn met nieuwe middelen. Alleen krijgen ze die meestal niet, omdat we in Nederland erg voorzichtig zijn met nieuwe medicijnen.”

Deze nieuwe middelen – GLP-1-analogen, DPP-4-remmers en SGLT-2-remmers [link behandelpagina]- hebben belangrijke voordelen. Je valt gemiddeld een paar kilo af en je hebt minder kans op hypo’s.

Kosten

Waarom worden ze niet vaker voorgeschreven? De kosten spelen een rol. Nieuwe middelen zijn duurder en zorgverzekeraars vergoeden de nieuwe middelen daarom alleen onder voorwaarden. Daarnaast bestaat bij ‘nieuwe’ medicijnen angst voor nog onbekende bijwerkingen.  

Update NHG-standaard

Intussen zijn de GLP-1-analogen, DPP-4-remmers en SGLT-2-remmers al uitgebreid onderzocht. Toch hebben ze nog geen plaats in het stappenplan van de huisarts. Voorjaar 2018 gaat wat veranderen: dan wordt een ‘update’ verwacht van de NHG-standaard.

“In de nieuwe NHG-standaard komt meer ruimte voor zorg op maat, als metformine en het SU-derivaat niet voldoende helpen”, zegt de Utrechtse huisarts dr. Bertien Hart. Hart is lid van de commissie die werkt aan de nieuwe standaard. “De DPP-4-remmers en GLP-1-analogen zijn nu ruim tien jaar op de markt. Daarvan weten we nu echt wel dat ze op de korte en de middellange termijn veilig zijn. Die krijgen een plaats in ons stappenplan.”

Diabetesvereniging Nederland wil persoonsgerichte zorg

De Diabetesvereniging organiseert in 2018 het symposium 'Uitdagingen in de diabeteszorg' speciaal voor huisartsen, internisten en zorgverzekeraars. Dit symposium gaat o.a. over de toepassing van de juiste therapie en het gebruik van nieuwe hulp- en geneesmiddelen.

Directeur Olof King: “Volgens schattingen krijgt zo’n 80% van de mensen met diabetes type 2 de therapie die bij hen past. Maar 20 procent heeft complexere zorg nodig. Voor die groep is maatwerk buitengewoon belangrijk om complicaties te voorkomen. We willen dat deskundigen hierover met elkaar in gesprek gaan.”

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen