23 maart 2017 | Flash Glucose Monitoring | Bloedglucosemeters

Minder prikken, meer meten: over CGM en FGM

Prikken en meten, dat kent iedereen met diabetes. Maar hoe vaak je ook meet, je mist altijd bepaalde info. Want als je een mooie waarde meet, ben je dan niet net op weg naar een hypo? Of ben je juist aan het stijgen? Met een continuglucosemeter (CGM) of Flash Glucose Monitoring (FGM) krijg je die informatie wel. Wat is er op de markt? We zetten het graag voor je op een rij.

 

In het algemeen bestaat continuglucosemonitoring uit een sensor, een zender en een ontvanger. De sensor meet je glucose in het onderhuidse weefselvocht. De zender stuurt deze metingen door naar de ontvanger. Die ontvanger kan ook een insulinepomp of telefoon zijn. Op die ontvanger zie je dus je actuele waarde, trendpijlen en een grafiek. Ook kun je alarmen instellen.

Bij Flash Glucose Monitoring (FGM) gebruik je ook een sensor, maar geen zender. Je glucosewaarde zie je door te flashen: de sensor te scannen.

Drie belangrijke dingen vooraf
1. een sensor meet niet in het bloed, maar in het onderhuidse weefselvocht. Dat betekent dat de waarde die je sensor meet, vaak afwijkt van de waarde die je bloedglucosemeter meet. In het algemeen kun je stellen dat de sensor 10 à 15 minuten achterloopt.
2. bijna alle systemen moet je kalibreren. Dat betekent dat je een vingerprik doet en de gemeten waarde invoert in het systeem. Dat is een check of de waarde niet teveel afwijkt. De continuglucosemeter berekent de waarden vervolgens nauwkeuriger.
3. Meten ter controle blijft verstandig als je een waarde niet vertrouwt.

Wat zijn de nieuwste systemen?*


Dexcom G5 Mobile

De Dexcom G5 Mobile CGM bestaat uit een sensor op je huid, met een zender eraan vast en een app voor iPhone en Android. In plaats van de app kan ook een losse ontvanger gebruikt worden.
Wat doet het?
De sensor meet iedere 5 minuten je glucosewaarde in je onderhuidse weefselvocht. De zender stuurt die metingen door naar de ontvanger of app. Dat leidt tot een grafiek en trendpijlen: je kunt zien of je waarde stijgt of daalt. Ook geeft het systeem een alarm als je waarde te hoog of te laag dreigt te worden.
Duur sensor?
De sensor werkt 7 dagen.
Voor kinderen? 
Ja, vanaf 2 jaar.
Moet je nog vingerprikken? 
Ja, twee keer per dag om te kalibreren.
Gegevens delen? 
Via een app kun je jouw gegevens delen met maximaal 5 anderen. Er is ook een Follow app, waarmee bijvoorbeeld ouders de bloedglucosewaardes van hun kind zien op hun telefoon.
Meer informatie en kosten
Bij Zkope HealthCare.

+ makkelijk gegevens delen en inzien
-  iedere week vervangen

Eversense

Het Eversense CGM Systeem bestaat uit een onderhuidse sensor in je bovenarm, een zender op je bovenarm en een app voor iPhone en Android.
Hoe breng je het in? 
Je arts brengt de sensor in. Een kleine ingreep van zo’n 5 minuten. De sensor is 15,7 mm lang, diameter 3,3 mm.
Duur sensor?
De sensor werkt tot 90 dagen.
Wat doet het?
De sensor meet continu je glucosewaarde in je onderhuidse weefselvocht. De zender stuurt die metingen door naar de app op je telefoon. Dat leidt tot een grafiek en trendpijlen: je kunt zien of je waarde stijgt of daalt en hoe snel. Ook geeft de app een alarm als je waarde te hoog of te laag dreigt te worden. Is je telefoon niet in de buurt, dan geeft de zender een signaal om je te waarschuwen.
Voor kinderen? 
Nog niet.
Gegevens delen? 
Je kunt de gegevens van smartphone naar e-mail verzenden, of naar de cloud.
Moet je nog vingerprikken? 
Ja, twee keer per dag om te kalibreren.
Bijzonderheden
Het systeem is sinds september 2017 op de markt.
Meer informatie en kosten
Bij Roche Diabetes Care.

+ sensor gaat lang mee
- arts moet het inbrengen

FreeStyle Libre

De FreeStyle Libre bestaat uit een sensor op de achterkant van je bovenarm, een scanner en een mobiele app. De techniek van de FSL heet Flash Glucose Monitoring. Je meet je waarde door te flashen: dat betekent de sensor scannen met een scanner of Android telefoon.
Wat doet het?
De sensor meet automatisch je glucosewaarde in je onderhuidse weefselvocht en slaat die waarde voortdurend op. Je kunt je actuele waarde zien door de sensor te scannen. Op de scanner of mobiele app kun je bovendien je waarden van de afgelopen acht uur zien in een grafiek, samen met een trendpijl die aangeeft of je glucosewaarde stijgt of daalt. De waarden kun je via de app ook delen met anderen.
Duur sensor? 
De sensor werkt 14 dagen.
Voor kinderen?
Vanaf 4 jaar.
Gegevens delen?
Via de LibreLink, LibreLinkUp of via de software van Abbott.
Moet je nog vingerprikken? 
Je hoeft niet te kalibreren. Meten ter controle blijft verstandig als je een waarde niet vertrouwt. De scanner kun je gebruiken als bloedglucosemeter.
Verschil met CGM
Een CGM meet continu en je kunt dat ook steeds zien. Bij de FSL zie je de waarde pas wanneer je scant. Wel worden de waarden van 8 uur opgeslagen en die kun je dus terugzien in een grafiek. Net als de CGM heeft de FSL een trendpijl. Maar hij geeft geen alarmen. Dat verschil zie je terug in de prijs: de FSL is flink goedkoper.
Meer informatie en kosten
Bij Abbott. Een aantal groepen kunnen een vergoeding aanvragen.

+ kosten
- geen alarmen

Guardian Connect

Guardian Connect bestaat uit een app (vanaf introductie alleen beschikbaar voor IOS, Android volgt later), een sensor en een zender op je huid en software.
Wat doet het?
De Guardian Connect is een CGM die werkt zonder een insulinepomp. De sensor meet continu je glucosewaarde in je onderhuidse weefselvocht en stuurt je waarden automatisch elke 5 minuten naar je mobiele telefoon. Dat leidt tot een grafiek en trendpijlen: je kunt zien of je waarde stijgt of daalt. Ook stuurt het systeem voorspellende waarschuwingen als je waarde te hoog of te laag dreigt te worden. Verder uploadt het de gegevens automatisch naar de CareLink Software van Medtronic.
Duur sensor? 
De sensor werkt 6 dagen.
Voor kinderen? 
Ja.
Gegevens delen?
Ja, van smartphone naar smartphone via de Guardian Connect app. Er kan ook een sms-waarschuwing naar iemand gestuurd worden, bijvoorbeeld wanneer jouw waarde te hoog of te laag is.
Moet je nog vingerprikken? 
Ja, 1 keer per 12 uur om te kalibreren. 
Meer informatie en kosten
Bij Medtronic.

+ handig op je telefoon
- alleen iPhone

Minimed 640G systeem

Het systeem bestaat uit de Minimed 640G insulinepomp, een sensor en een zender op je huid en software.
Wat doet het?
De sensor meet continu je glucosewaarde in je onderhuidse weefselvocht. De zender stuurt die actuele waarde iedere 5 minuten door naar je pomp. Dat leidt tot een grafiek en trendpijlen: je kunt zien of je waarde stijgt of daalt. Ook kun je alarmen instellen, als je een grenswaarde gaat bereiken, aan het bereiken bent of hebt bereikt. Bovendien heeft de pomp een SmartGuard: als je waarden te laag dreigen te worden, krijg je een waarschuwing en stopt automatisch de toediening van insuline. Als je waarden weer stijgen, wordt de toediening van insuline hervat.
Duur sensor?
De sensor werkt 6 dagen.
Voor kinderen?
Ja.
Gegevens delen?
Je leest de glucosewaarden uit via de computer en deelt de gegevens via CareLink Personal-software van Medtronic. CareLink®Personal-softwareCareLink® Personal-software.
Moet je nog vingerprikken? 
Ja, 1 keer per 12 uur om te kalibreren.
Meer informatie en kosten
Bij Medtronic.

+ compleet systeem: pomp maakt gebruikt van de info die de CGM oplevert
- alleen in combinatie met Medtronic-pomp

Hoe werkt de vergoeding?

Voor mensen diabetes type 1 zitten hulpmiddelen, zoals bloedglucosemeters, in de basisverzekering.

Voor CGM en FGM geldt dat niet. CGM is een kostbare therapie: denk aan duizenden euro’s per jaar. In Nederland bepalen ziekenhuizen wie een sensor mag gebruiken. Zij krijgen een aantal sensoren per jaar om te verdelen onder hun patiënten. Om te bepalen wie in aanmerking komt, zijn criteria opgesteld. Een zwangerschapswens is bijvoorbeeld zo’n criterium, of hypo-ongevoeligheid. Denk jij dat je er baat bij hebt om sensoren te gebruiken? Overleg dan dus met je arts of diabetesverpleegkundige. Je arts moet toestemming geven.

FGM wordt momenteel niet door ziekenhuizen verstrekt en ook niet vergoed.

Vier tips voor gebruik

  • In sommige ziekenhuizen kun je een CGM lenen om tijdelijk te gebruiken. Dit kan je al heel veel extra informatie opleveren! Informeer ernaar bij je behandelaar.
  • Werkgevers zijn soms bereid (een deel van) de kosten op zich te nemen met het oog op duurzame inzetbaarheid. Informeer ernaar bij personeelszaken of kijk voor meer info op DiabetesWerkwijzer.
  • Data zien op je telefoon kan handig zijn, maar het kan je ook afleiden dat je steeds op je telefoon moet kijken. Dan zie je natuurlijk ook steeds je apps en je Facebook… Bedenk of je dat prettig vindt.
  • Heb je een gevoelige huid? Kijk dan eens op het Trefpunt: daar vind je veel tips over huidirritatie voorkomen als je een sensor draagt.

*De Dexcom G4, de FreeStyle Navigator II van Abbott en de Minimed Veo van Medtronic zijn al langer op de markt en staan dus niet in dit overzicht van nieuwste systemen.