diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Minder diabeteskosten door gezondere leefstijl

In een ingezonden brief in de NRC roepen de initiatiefnemers Martijn van Winkelhof, Karine van ’t Land en Hanno Pijl de overheid op om meer te investeren in leefstijl als behandeling van diabetes type 2.

Minder diabeteskosten door gezondere leefstijl

Diabetesvereniging Nederland onderkent en steunt als medeondertekenaar van het Nationaal Preventieakkoord het belang van leefstijl bij diabetes.

Ingewikkeld

We vinden echter ook dat het managen van diabetes type 2 ingewikkelder is dan nu wordt beschreven in het artikel in de NRC. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen: o.a. erfelijkheid, voeding, bewegen, stress en een goede nachtrust. De precieze oorzaken van diabetes type 2 zijn onduidelijk, ook slanke mensen kunnen diabetes type 2 krijgen.

Kortom: het aanpassen van de leefstijl leidt niet bij iedereen tot hetzelfde resultaat, namelijk minder of geen medicijnen. Ook leidt het niet tot genezing. Het vraagt continu hard werken om je bloedglucosewaarden binnen de grenzen te houden door middel van anders eten en meer bewegen. Het is vooral belangrijk om in leefstijl te investeren, om complicaties in de toekomst voor te blijven of uit te stellen.

Keuzevrijheid en kwaliteit

We zijn uiteraard ook een groot voorstander van lagere zorgkosten, wel met behoud van keuzevrijheid en kwaliteit van zorg. Goede diabeteszorg blijft maatwerk.

We vinden het belangrijk dat er aandacht is voor leefstijl voor mensen die diabetes of pre-diabetes hebben. Programma’s als Keer Diabetes2 Om dragen hier op een goede manier aan bij. Investeren in leefstijl levert ontzettend veel winst op voor de kwaliteit van leven van mensen met diabetes (type 2) en dit ondersteunen we van harte.

Lees meer

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen