diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Meld je klachten door medicijnen

Gebruik je medicatie voor je diabetes en/of een andere aandoening en ervaar je daardoor klachten? Bespreek dit dan altijd met je behandelaar of apotheker. Je medicijn moet namelijk wel het gewenste effect hebben. Als je je klachten deelt, kunnen zij goed bewaken dat je medicijnen geschikt en veilig voor je zijn.

Meld je klachten door medicijnen

Gebruik je naast je diabetesmedicijnen ook andere medicatie? Dan kan de combinatie van meerdere geneesmiddelen een ander effect hebben dan wat de bedoeling is. Waar moet je op letten, wanneer en waar meld je hoe je reageert op je medicijnen?

Bijwerkingen

Bij elk medicijn heb je naast de gewenste werking, kans op andere nieuwe klachten. Dit zijn bijwerkingen. Deze zijn vaak al bekend uit onderzoeken en ervaringen met het medicijn en staan in de bijsluiter. Soms zijn nog niet alle effecten bekend. Bijvoorbeeld als gebruikers verschillende medicijnen naast elkaar gebruiken. Als gebruikers hun (on)bekende bijwerkingen melden, komt er steeds meer kennis over de werking van een medicijn.

Maatwerk

Het gebruik van medicijnen is maatwerk. Zelfs als twee mensen hetzelfde medicijn krijgen voor dezelfde aandoening, kan de uitwerking ervan verschillen. Gebruik je naast je diabetesmedicatie ook medicijnen voor een andere aandoening, bijvoorbeeld artrose, hartfalen, COPD, kanker of hoofdpijn, dan moeten jij en je behandelaar goed opletten. Deze medicijnen kunnen elkaar ook versterken of verzwakken.

Meerdere medicijnen

Als medicijnen op de markt komen, wordt in studies getest of én hoe ze reageren op de ziekte.  Dit wordt vermeld in de bijsluiter. De apotheker controleert of dit het geval is bij medicijnen die je gebruikt en (nieuw) voorgeschreven krijgt. Belangrijke tips:

 • let op veranderingen in je lichaam of hoe je je geestelijk voelt als je met een nieuw medicijn begint.
 • wissel je van apotheek? Let dan goed op dat het overzicht van je medicijngebruik meegaat naar de nieuwe apotheek. Je kunt ook zelf een overzicht opvragen.

Twijfel je of heb je vragen? Neem dan altijd contact op met je (huis)arts of apotheek.

Meld je bijwerking

Ervaar je klachten door het gebruik van een (nieuw) medicijn? Of doet het medicijn niet wat je ervan verwacht? Raadpleeg de bijsluiter. Bekijk of je klachten al bekend staan als bijwerking. Houden de klachten lang aan, belemmeren ze je erg of vertrouw je het niet? Bespreek dit dan met je behandelaar. Hij zal als het nodig is, je behandelplan bijstellen. Je kunt dan denken aan:  

 • nog even aankijken of de bijwerkingen aanhouden
 • verlagen van de dosering of stoppen met de medicatie
 • overstappen op een ander medicijn.

Je behandelaar meldt de bijwerkingen bij het Bijwerkingencentrum Lareb of rechtstreeks bij de fabrikant. Je kunt als gebruiker ook zelf een melding doen bij Lareb. Daar help je zorgverleners en andere patiënten mee. Ook als je meer informatie wilt over bijwerkingen van je medicijn, dan kun je bij Lareb terecht.

Wat meld je?

Elke bijwerking die je ervaart door je medicijnen kun je melden. Denk aan bijwerkingen:

 • waarvan je niet zeker weet of ze van het gebruikte medicijn komen
 • die al in de bijsluiter staan. Door het melden van bekende bijwerkingen komt er meer informatie over hoe vaak deze voorkomen, de ernst en het verloop van de klachten
 • als je wisselt van merk
 • van geneesmiddelen op recept, maar ook van geneesmiddelen die je koopt bij de drogist, supermarkt of via internet
 • van gezondheidsproducten zoals vitaminesupplementen, kruidenmiddelen of afslankproducten

Wat gebeurt er met je melding?

Het Lareb bekijkt gemelde bijwerkingen op relevantie, ernst of wisselwerking met andere medicijnen. Bijwerkingen worden anoniem verwerkt. Als een bijwerking vaker voorkomt dan uit studies naar het medicijn naar voren komt, dan wordt de bijsluiter op basis van deze informatie aangepast.

Lees meer

Bijwerkingencentrum Lareb

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen