diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Meer huisartsen met extra kennis over diabetes

Als je bij de huisarts komt voor je diabetes type 2, dan wil je natuurlijk dat die voldoende weet om je te helpen. Dat blijkt soms wel lastig: een huisarts moet kennis hebben van veel verschillende aandoeningen. Diabetesvereniging Nederland pleit daarom voor meer huisartsen die gespecialiseerd zijn in diabetes: kaderhuisartsen diabetes.

Extra kennis

Een kaderhuisarts is een huisarts met extra kennis van een onderwerp, zoals diabetes. De kaderhuisarts heeft daar een speciale opleiding voor gevolgd. Diabetesvereniging Nederland vindt dat iedere zorggroep, waarin huisartsen in de regio samenwerken, een kaderhuisarts diabetes moet hebben. Jouw huisarts kan dan de kaderhuisarts bijvoorbeeld vragen stellen over welke diabetesbehandeling het beste bij jou past. Of de kaderhuisarts houdt huisartsen op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Wat merk jij ervan?

Op termijn krijg je hierdoor betere diabeteszorg via je huisarts. Handig, want je kunt dan voor al je vragen gewoon bij de huisarts terecht. Je hoeft bij lastige vragen minder snel te worden doorgestuurd naar een internist (ziekenhuis). Wil je ervaringen uitwisselen over je diabeteszorg of -behandeling? Praat mee op ons DiabetesTrefpunt.

Betere begeleiding

Mensen met diabetes type 2 worden meer en langer behandeld door hun huisarts. Zorgverzekeraars juichen dit toe. Hierdoor blijven mensen die voor diabetes type 2 een ingewikkelde behandeling nodig hebben vaker bij de huisarts. Dat vraagt om meer kennis over diabetes. Tegelijkertijd neemt de Praktijkondersteuner Huisartsen (POH) veel taken van de huisarts over. De Praktijkondersteuner heeft alleen niet dezelfde kennis als de huisarts. Wanneer het reguleren van je diabetes type 2 moeilijk gaat, moet je anders en beter worden begeleid.

Diabeteszorg kan beter

Als er meer kaderhuisartsen komen, verwachten we dat de diabeteszorg beter wordt. We spreken hierover met de zorgverzekeraars, zodat ze dit meenemen bij de inkoop van zorg. Ook met de politiek spreken over het verbeteren van de diabeteszorg. Ook dan nemen we dit punt mee.

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen