diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Medtronic Minimed 670G-pomp nu ook in Nederland

Goed nieuws voor mensen met diabetes type 1: de nieuwste insulinepomp van Medtronic is nu ook gelanceerd in Nederland. De Medtronic Minimed 670G wordt langzaam maar zeker beschikbaar gesteld aan Nederlandse patiënten.

Medtronic Minimed 670G-pomp nu ook in Nederland

De Medtronic Minimed 670G is een hybride closed-loop systeem. Dit betekent dat de pomp samenwerkt met de sensor en zo deels de functie van een gezonde alvleesklier nabootst. De glucosesensor stuurt de insulineafgifte aan.

Hoe werkt het?

Elke 5 minuten dient de pomp een passende hoeveelheid insuline toe op basis van de bloedglucosewaarde. Het systeem bepaalt de totale basale insuline. Je moet nog wel zelf de koolhydraten van een maaltijd inschatten en invoeren. Het systeem geeft dan de bolus.

Streefwaarde

De streefwaarde staat standaard op 6,7 mmol/l. Daar komt ook de naam “670G” vandaan. Voor het sporten kan de streefwaarde voor maximaal 12 uur verhoogd worden naar 8,3 mmol/l. Een paar keer per dag moet er een kalibratie gedaan worden met een gewone bloedglucosebepaling door middel van een vingerprik.

Gewone pomp

Als je wilt, kan de Minimed 670G tijdelijk als gewone pomp gebruikt worden. Dus met zelf ingestelde basaalstanden voor de insulineafgifte.

Positieve ervaringen

Onder andere Bas van der Goor van de Bas van der Goor Foudation heeft de Medtronic Minimed 670G getest. Zijn ervaringen waren positief, met de Minimed 670G waren zijn waarden gedurende een langere periode binnen de streefwaarden. Ook was zijn nuchtere waarde constant goed, wat het makkelijker maakte om goede bloedglucosewaarden de rest dag te behouden.

Beschikbaarheid en vergoeding

Medtronic traint nu zorgverleners hoe zij de Minimed 670G moeten gebruiken. Binnenkort starten 10 Nederlandse ziekenhuizen met elk 10 patiënten. Medtronic wil het systeem langzaam aan beschikbaar stellen. Er zijn al zorgverzekeraars die hebben toegezegd de Minimed 670G te vergoeden. 

Vragen? Medtronic heeft een aantal veelgestelde vragen beantwoordt op hun website. Of neem contact op met hun klantenservice.

Lees hier meer over insulinepompen.

Beeld: Medtronic.

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen