Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Magazine Diabc krijgt een 8

Afgelopen zomer riepen we onze leden op om mee te denken over ledenmagazine Diabc. De enquête werd in de periode juli-augustus 1.426 keer ingevuld. Een greep uit de belangrijkste resultaten.

Magazine Diabc krijgt een 8

Diabc krijgt een gemiddeld rapportcijfer van 8! Mooi resultaat mét ruimte voor verbetering. Het ledenmagazine helpt om beter met diabetes om te gaan, blijkt uit de enquête. Daarnaast is er meer behoefte aan artikelen over nieuwe ontwikkelingen.

Wie vulden de enquête in?

Iets meer dan de helft van de mensen die de enquête invulden was vrouw en tussen de 52 en 75 jaar. Diabetes type 1 en diabetes type 2 waren ongeveer gelijk vertegenwoordigd (respectievelijk 44 procent en 43 procent). Daarnaast reageerden mensen met een ander type diabetes (LADA, MODY), ouders van een kind met diabetes, de partner van iemand met diabetes en enkele zorgverleners.

‘Ik voel me niet alleen staan’

Bijna de helft van de deelnemers aan de enquête leest Diabc van A tot Z. Anderen lezen een deel van Diabc (een paar artikelen of alleen de persoonlijke verhalen) en enkelen lezen het magazine helemaal als het thema hen aanspreekt en anders niet.

We waren ook benieuwd of je de inhoud écht kan toepassen in je eigen leven. Met de stelling ‘De informatie en/of tips in Diabc helpt mij om beter met mijn diabetes om te gaan’ is de meerderheid het eens of een beetje eens. Een paar opmerkingen: ‘Ik voel me niet alleen staan’, ‘Ik haal vaak dingen eruit waar ik me niet bewust van was’.

Of je de inhoud van Diabc bespreekt met anderen, geeft ook aan of het artikel iets bij je oproept. Omdat je er wat mee kan in je eigen leven of omdat je misschien iets wil checken bij je zorgverlener. De meerderheid van de mensen die de enquête invulden, bespreekt Diabc met de partner, gevolgd door een arts of verpleegkundige en daarna een familielid of vriend.

Nieuwe ontwikkelingen

Wat vinden leden het boeiendst om te lezen? De overgrote meerderheid (82 procent) leest Diabc om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Daarna volgt (met 56 procent) lezen hoe anderen omgaan met diabetes. Dat is goed voor ons om te weten, want dat betekent dat we meer aandacht gaan besteden aan het eerste en door blijven gaan met het tweede!

De 5 meest genoemde onderwerpen waar de deelnemers aan de enquête over willen lezen:

  • Medische info over diabetes
  • Onderzoeken & nieuwe ontwikkelingen
  • Praktische info over leven met diabetes
  • Info over complicaties en hoe deze te voorkomen
  • Interviews met mensen met diabetes en hun ervaringen

Opvallende opmerkingen

Opvallend in de enquête is dat in het opmerkingenveld vraag terugkomt dat mensen met diabetes type 1 vinden dat er teveel instaat over type 2, én vice versa. Dit horen we vaker. In de edities en verspreid over het jaar houden we de balans goed in de gaten.

Wat ook terugkomt: voor een deel van de mensen zijn de artikelen te positief, een ander deel vindt het juist weer te negatief. Ook dit horen we vaker en hierbij geldt dat iedereen met zijn of haar eigen perceptie kijkt. Wat voor de een negatief voelt, bijvoorbeeld omdat we schrijven over complicaties, wil de ander juist graag meer over weten. Daarom houden we ook hier de balans goed in de gaten, zodat er voor elk wat wils is.

Diabc in 2020

In het nieuwe jaar komt Diabc 6 keer uit in plaats van 8 keer. De resultaten in de enquête nemen we mee om in het nieuwe jaar 6 boeiende nummers voor onze leden te maken, boordevol persoonlijke ervaringen, praktische informatie én nieuwe ontwikkelingen.

Diabc is het magazine van DVN, exclusief voor leden. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Word lid!

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen