8 november 2018 | Type 1 | Sensoren | Hulpmiddelen

Kunstalvleesklier binnenkort beschikbaar?

We jubelen en zijn gespannen: het lijkt erop dat de kunstalvleesklier er nu écht aan komt! Maar hoe lang gaat dit precies nog duren? En hoe zit het met de vergoeding? Wij geven antwoord op de veelgestelde vragen rondom de kunstalvleesklier.

 

In 2004 begon Robin Koops aan een apparaat om zijn diabetes type 1 automatisch te laten reguleren. Veel systemen die de alvleesklier nabootsen, maken gebruik van een sensor en een insulinepomp waarin insuline zit.

Het systeem van Koops, de kunstalvleesklier, maakt gebruik van 2 sensoren en een pomp met het glucoseverhogende hormoon glucagon en het bloedglucoseverlagende hormoon insuline. Hierdoor wordt het in theorie mogelijk om strak gereguleerde glucosewaarden te realiseren bij mensen met diabetes type 1. Met nagenoeg geen kans op hypo's, mits het systeem goed werkt.

Deze kunstalvleesklier komt misschien in 2019 op de Nederlandse markt.

Veelgestelde vragen rondom de kunstalvleesklier:

Wat vindt DVN van deze ontwikkeling?

Wij zijn enthousiast over deze ontwikkeling. Het zou het leven van mensen met diabetes type 1 ontzettend kunnen verbeteren.

Wat kan DVN doen om de ontwikkeling te steunen?

Zodra de kunstalvleesklier op de markt komt, zet DVN zich in voor de beschikbaarheid en de vergoeding voor alle mensen met diabetes. Dit kan wel nog een flinke tijd gaan kosten, als we kijken naar onze jarenlange strijd voor de vergoeding en beschikbaarheid van de FreeStyle Libre.

Wanneer komt dit systeem beschikbaar?

De nieuwsberichten onderaan dit bericht vermelden dat het hulpmiddel vanaf eind 2019 op de markt komt. De introductie zal heel geleidelijk plaats vinden.

Aan welke eisen moet je voldoen om de kunstalvleesklier te mogen gebruiken?

Dit is nog niet bekend. Het lijkt erop dat dit een hulpmiddel is dat voor iedereen die insulineafhankelijk is een uitkomst biedt. Maar… Als je pleisterallergie hebt, zal het minder geschikt voor je zijn. Plus je moet wel serieus met je diabetes om willen gaan: de controle of het systeem werkt ligt bij de gebruiker! Het is heel gevaarlijk als het systeem niet werkt en je hier niet goed op reageert.

Aan welke eisen moet het systeem voldoen om als kunstalvleesklier te mogen worden gebruikt?

Veiligheid en effectiviteit. Hiervoor moeten medische hulpmiddelen door een van de aangewezen Notified Body (keuringsinstanties) gekeurd worden. Zodra de NB een CE markering kan afgeven, mag het hulpmiddel op de markt komen in Europa.

Hoe zit het met de vergoeding van deze innovatie als de kunstalvleesklier op de markt komt?

Dat hangt onder meer van de prijs af en van de effecten op de diabetes. In dit stadium is er nog niets over te zeggen. DVN zet hier vol op in zodra het op de markt komt.

Is deze kunstalvleesklier een oplossing voor de mensen die nu een inwendige pomp gebruiken?

Dat zal eerst in onderzoeken bewezen moeten worden. Maar omdat er maar weinig mensen op een inwendige pomp zitten, zal dat onderzoek er niet snel komen. Het zal dus experimenteren worden voor de artsen die nu een inwendige pomp aanraden. Het probleem dat de insuline bij deze mensen niet van buitenaf toegediend kan worden, wordt met dit hulpmiddel echter niet opgeheven. Of patiënten die afhankelijk zijn van de inwendige insulinepomp voorrang krijgen om voor deze pomp in aanmerking te komen, is nu niets over te zeggen. Het hangt ook af van de vergoedingsvoorwaarden.

Is DVN betrokken bij deze ontwikkeling?

DVN wordt tijdens de ontwikkeling en de testen regelmatig geïnformeerd over de vorderingen. En we hebben hier via onze kanalen aandacht aan besteed. Medewerkers van DVN hebben geholpen bij het verfijnen van de functies van het apparaat, de gebruikersinterface en de gebruikseisen waaraan het moet voldoen.

Hoe kan ik me aanmelden? Ik wil er zelfs het dubbele voor betalen!

Het Diabetes Fonds subsidieert het project. Op de site van Inreda staat meer informatie. Voor algemene vragen, stuur een e-mail naar info@inredadiabetic.nl

Zijn er meer van dit soort hulpmiddelen in ontwikkeling?

Ja, er zijn er meer. Ook met en zonder glucagon in de pomp. Maar meestal met maar 1 sensor. Dit is de enige kunstalvleesklier die in Nederland ontwikkeld wordt.

Lees en kijk meer:

Beeld: DiabetesFonds