diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Keuzehulp Bloedglucosemeters beschikbaar!

Een goede bloedglucosemeter is van levensbelang als je diabetes hebt en daarvoor insuline gebruikt. Het is je kompas voor je gezondheid en kwaliteit van leven. Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft er mede voor gezorgd dat de Keuzehulp Bloedglucosemeters is ontwikkeld.

Keuzehulp Bloedglucosemeters beschikbaar!

De keuzehulp is een gratis online hulp om samen met je behandelaar de juiste keuze te kunnen maken voor de bloedglucosemeter die het best past bij jouw medische en persoonlijke situatie.

De Keuzehulp Bloedglucosemeters is 11 juni 2018 gelanceerd door Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins tijdens het congres ’Goed Gebruik Hulpmiddelen’. Dit gebeurde in aanwezigheid van DVN-vrijwilligster Monique Baartman die de mensen met diabetes vertegenwoordigde. DVN heeft zich hardgemaakt voor de ontwikkeling van deze tool. De keuzehulp is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen ons als patiëntenvereniging, behandelaars, fabrikanten, leveranciers en zorgverzekeraars.

Samen beslissen 

Zelfmanagement is voor mensen met diabetes belangrijk voor een gezond, goed en prettig leven. Iedereen met diabetes die insuline gebruikt heeft recht op een passende bloedglucosemeter om zo de eigen bloedwaarden goed en veilig te kunnen controleren. Daarbij moet je kunnen kiezen uit een breed aanbod van meters, waarbij kwaliteit, jouw (medische) behoeften en de functies van de meter voorop staan. De keuze voor een nieuwe bloedglucosemeter wordt altijd gemaakt in de spreekkamer, door de persoon met diabetes en zijn behandelaar samen.  

Waarom een Keuzehulp Bloedglucosemeters?  

De online Keuzehulp Bloedglucosemeters helpt bij de keuze voor de best passende bloedglucosemeter. Als je insuline gebruikt en je hebt samen met je behandelaar besproken dat je een nieuwe meter nodig hebt, kun je thuis alvast de keuzehulp invullen. Je krijgt dan een overzicht van bloedglucosemeters die passen bij jouw medische en persoonlijke situatie, die vergoed worden door jouw zorgverzekeraar. Samen met je zorgverlener vul je de keuzehulp nogmaals in, waarna je samen de meest geschikte meter kiest en vervolgens bestelt.

‘We zijn erg trots op dit resultaat. Hiervoor hebben we ons de afgelopen jaren onvermoeibaar ingezet, samen met onze vrijwilligers, diabetesverpleegkundigen en de klinisch chemici. Mensen met diabetes zijn nu niet langer overgeleverd aan willekeur, maar krijgen een meter die echt bij hen past.’

Olof King, Directeur Diabetesvereniging Nederland

Kwaliteitscriteria en andere afspraken

Over de kwaliteit van bloedglucosemeters zijn afspraken gemaakt. Deze staan in de NDF Kwaliteitsstandaard diabeteshulpmiddelen. Alle bloedglucosemeters in de Keuzehulp Bloedglucosemeters, voldoen aan deze landelijke kwaliteitscriteria.

Heb je met jouw behandelaar een passende bloedglucosemeter gekozen? Dan krijg je deze vanaf nu van een leverancier die deze in zijn assortiment heeft en daarover afspraken heeft gemaakt met jouw zorgverzekeraar. Een leverancier heeft dus geen invloed meer op de meter die jij gebruikt en mag nooit een andere meter leveren. Heeft hij de meter van jouw keuze niet in het assortiment, dan moet hij je doorverwijzen. Daarnaast is afgesproken dat je als gebruiker goede instructies krijgt bij het in gebruik nemen van een nieuwe bloedglucosemeter.

Hoe werkt de Keuzehulp Bloedglucosemeters?

Ga naar www.keuzehulpbloedglucosemeter.nl en doorloop de volgende stappen:

  • Vul de vragenlijst alvast thuis in. Ter voorbereiding op je afspraak met je behandelaar vul je de vragenlijst voor jouw persoonlijke situatie alvast. Er wordt ook gevraagd naar je zorgverzekeraar. Alle zorgverzekeraars in Nederland zijn opgenomen en bieden je keuze uit meerdere meters. Vind je het lastig de vragen te beantwoorden? Bekijk dan in alvast de vragen die worden gesteld en vul de keuzehulp dan samen met je behandelaar in.
  • Print het overzicht van geschikte meters. Heb je alles ingevuld? Dan krijg je een overzicht van meters die voor jou geschikt zijn en vergoed worden door jouw zorgverzekeraar. Tip: print de resultaten om tijdens je afspraak met je behandelaar te bespreken.  
  • Bespreek de uitkomsten van de keuzehulp met behandelaar. Vul met je behandelaar de keuzehulp (opnieuw) in en kies daarna samen de best passende bloedglucosemeter. Je behandelaar schrijft uiteindelijk de bloedglucosemeter voor op basis van jouw behoeften en de functies die voor jou nodig en belangrijk zijn.

De voorgeschreven bloedglucosemeter bestel je in overleg met je behandelaar bij een leverancier.

Vragen of onduidelijkheden over de keuzehulp?
In de Keuzehulp Bloedglucosemeters staat een uitleg over het gebruik, een informatiepunt met het antwoord op veel gestelde vragen en een registratiemogelijkheid voor eventuele problemen waar je als gebruiker van de keuzehulp tegenaan loopt. Het melden van eventuele problemen met de keuzehulp is belangrijk om de kwaliteit van de Keuzehulp Bloedglucosemeters te kunnen garanderen en ervoor te zorgen dat alle gemaakte afspraken worden nageleefd.

Is mijn behandelaar hiermee bekend?

De Keuzehulp Bloedglucosemeters is een hulpmiddel voor in de spreekkamer. Behandelaars zijn hiervan op de hoogte gebracht. Is een behandelaar toch niet bekend met de keuzehulp? Neem dan het artikel uit Diabc Magazine mee voor meer informatie.

DVN Meldpunt

We vertrouwen erop dat behandelaars, leveranciers en zorgverzekeraars zich houden aan de gemaakte afspraken in de kwaliteitsstandaard, en de Keuzehulp Bloedglucosemeters gebruiken zoals die bedoeld is. Heb je andere ervaringen en kom je er niet uit? Laat het ons weten. We gaan dan voor je aan de slag. Voor leden is bemiddeling gratis. Geen lid van DVN? Lees dan meer over de voordelen van een DVN lidmaatschap en word lid.

Naast Diabetesvereniging Nederland hebben de volgende partijen meegewerkt aan de totstandkoming van de Keuzehulp Bloedglucosemeters: DiHAG, V&VN Diabeteszorg, KNMP, NVKC, NVD/DNO, NIV, NVK, FHI, Diagned, ZN en Vilans. De keuzehulp is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrage van het ministerie van VWS en het Diabetes Fonds.

Lees ook

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen