17 november 2018 | Type 2 | Behandeling | Voeding | Bewegen | Verzekeren

Keer Diabetes2 Om veranderde Frans' leven

Jarenlang leidde Frans Tempel een 'lamzakkerig' bestaan. Nu heeft hij, dankzij het Keer Diabetes2 Om-programma, zijn leven weer op de rit. Letterlijk én figuurlijk, want de pensionado had genoeg van het thuiszitten en rijdt nu dagelijks als Uber-chauffeur.

 

Stap bij Frans Tempel in de auto, en je hebt direct een goed gesprek. Voor Frans is de chauffeurszetel namelijk ook een praatstoel. We hebben de gordel nog maar nauwelijks om, of Frans steekt al van wal. "Je gelooft het misschien niet, maar ik ben alweer aan mijn vijfde spijkerbroek toe. Zóveel kilo's ben ik kwijt", aldus een blakende Frans. Zijn energieke uitstraling en de twinkeling in zijn ogen maken het maar moeilijk te geloven dat hij nog niet zo gek lang geleden 'een duffe, slome, saaie zak was, in plaats van die gezellige vent van vroeger'.

Dieptepunt


De boosdoener was diabetes 2. "Ik spoot veel insuline. Heel veel. Met als gevolg dat ik lamzakkerig een beetje thuis achter de computer hing, drie keer per dag sliep en me behoorlijk rot voelde. En ik had ook een wondje aan mijn voet, dat maar niet wilde helen. Het groeide uit van een klein wondje tot het formaat van anderhalve rijksdaalder van vroeger. De huisarts in het dorp stuurde me een brief: er stond een informatiebijeenkomst in het VGZ-gebouw van Keer Diabetes2 Om op de planning. Of dat niets voor mij was? En óf dat wat voor mij was! Ik stopte van de ene op de andere dag met spuiten, lette beter op mijn inname van koolhydraten en viel 29 kilo af. Maar het allerbelangrijkste: die wond ging spontaan dicht."

Eet smakelijk

"Keer Diabetes2 Om is in wezen supereenvoudig. Het is een geweldige behandeling met uitstekende begeleiding, waarin je onder meer leert hoe je kunt zien hoeveel suiker er in producten zit. Dat betekent niet dat ik tegenwoordig moet afzien. Integendeel: mijn vrouw kookt ontzettend lekker. In plaats van brood eet ik door haar gebakken crackers, en de pizza heeft een bloemkoolbodem. Smullen! Anders houd je het ook niet vol. En ik doe heel anders dan voorheen de boodschappen. Ik let goed op wat er in producten zit, inclusief verborgen suikers.”

Lekker actief

"Binnen de kortste keren voelde ik me een totaal ander mens. Ik heb weer de energie van iemand van twintig. Ik kocht een auto en ik ben gaan ‘Uberen’. Ik houd namelijk niet van nietsdoen. Autorijden vind ik leuk, contact met mensen nog leuker. Dus Uber is een heel goede match. Ik kruip meestal rond half acht in de ochtend achter het stuur en rijd dan tot half acht 's avonds door. Gewoon omdat het keileuk is, maar ook omdat ik zo sneller bij de beloning ben: de aankoop van een camper. Als ik niet werk, dan duurt het straks nog een jaartje langer eer we daarmee op vakantie kunnen."

Vergoeding

Als lid vanDiabetesvereniging Nederland en verzekerde van VGZ krijgt Frans zijn deelname aan ‘Keer Diabetes2 Om’ vergoed. Wil jij ook meer grip krijgen op jouw diabetes type 2, en wil je meer informatie over deelname en voorwaarden? Lees dan meer over Keer Diabetes2 Om op de website van VGZ.