diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Je FGM inleveren na je 18e? Dat hoeft niet meer!

We hebben weer een resultaat geboekt in onze lobby naar bredere vergoeding van sensoren voor mensen met intensieve insulinetherapie. Jongeren met diabetes die een flash glucosesensor (FGM) gebruiken en 18 jaar worden, krijgen deze vanaf nu ook na hun 18e vergoed. De FGM moet dan wel, goed onderbouwd door de arts, het beste hulpmiddel zijn binnen je behandelplan.

Je FGM inleveren na je 18e? Dat hoeft niet meer!

Waar voor veel jongeren de 18e verjaardag iets is om naar uit te kijken, was deze voor veel jongeren met diabetes een minder fijne dag. De 18e verjaardag is sinds 2018 het moment geworden om de sensor die tot je 18e vergoed werd, weer in te leveren. 

HbA1c

Ook al hielp de glucosesensor je overduidelijk aan een beter HbA1c: zolang deze waarde niet uitsteeg boven de 64 mmol/mol, viel je na je 18e buiten de boot. En veel jongeren waren niet in staat om een flash glucosesensor dan zelf te betalen. Deze groep is nu geholpen met de beslissing van de zorgverzekeraars om de FGM wel te blijven vergoeden na hun 18e verjaardag. 

Onze strijd

In onze strijd naar vergoeding voor sensoren voor mensen met diabetes die meerdaags spuiten of een insulinepomp gebruiken, hebben we een resultaat bereikt. Het blijft helaas nog afwachten tot einde van het jaar wat het standpunt van Zorginstituut Nederland gaat worden: of Flash Glucose Monitoring (FGM) uit het basispakket zal worden vergoed voor mensen met intensieve insulinetherapie. Lees meer hierover in ons dossier.

Kassa

Zaterdag 26 oktober wordt de urgentie van de vergoeding van glucose sensoren (FGM en CGM) voor mensen met diabetes besproken in de tv-uitzending van Kassa om 19.00 uur op NPO 1. DVN-belangenbehartiger Eglantine Barents, Loes Heijmans-Beek en Orietta Koster van Sensorvergoeding.nl, zijn uitgenodigd om hierover mee te praten.

Vragen?

Heb je vragen over (de vergoeding van) flash glucosemonitoring dan kun je contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar.

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen