1 februari 2018 | Hulpmiddelen

Insulinepomp Animas gaat verdwijnen. Wat nu?

Fabrikant Animas gaat wereldwijd stoppen met de verkoop van insulinepompen. Nog niet meteen, maar per 30 september 2019 valt het doek. In Nederland gebruiken ongeveer 700 mensen een insulinepomp van Animas. Wat moet je weten als jij een Animas Vibe gebruikt?

 

Tot 30 september 2019 kun je voor je Animas Vibe gewoon service, pomptoebehoren, leenpompen en vervangende pompen krijgen via Mediq, DVN winkel, Bosman, Boeren Medical en De Diabeteswinkel. Nieuwe pompgebruikers kunnen al niet meer kiezen voor Animas.

Garantietermijn

Zodra 30 september 2019 nadert, moet je een andere pomp kiezen. Normaalgesproken doe je dat om de vier jaar. Je eigen pompfabrikant benadert je daar dan over. Als de garantietermijn van jouw Animas-pomp op of voor 30 september 2019 afloopt, overleg je met je zorgverlener over een andere insulinepomp die voor jou geschikt is.

Nu al kiezen?

Als de garantietermijn van je Animas-pomp na 30 september 2019 afloopt, kun je nu al kiezen voor een andere pomp. Medtronic, Roche en Ypsomed (alleen de Ypsopump) kunnen na overleg, in veel gevallen, een vervangende pomp bieden, voor de periode tot de garantietermijn van je huidige pomp afloopt. Heb je een voorkeur voor een andere pomp dan de genoemde merken, informeer dan bij die producent of  bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden om vervroegd over te stappen op die pomp.  

Keuzevrijheid

Belangrijk om te weten: Animas heeft Medtronic internationaal aangewezen als Partner of Choice. Dit betekent dat Animas vindt dat de pomp van Medtronic een goede vervanger is voor de Animas-pomp. Maar dit heeft geen consequenties voor de keuzevrijheid in Nederland: je mag de pomp kiezen die jij en je zorgverlener het best bij jou vinden passen. En je bent op geen enkele wijze verplicht om voor september 2019 over te stappen.