diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

“Ik kan weer een balletje trappen met mijn kleinzoon, heerlijk!” (AD)

Jarenlang voelde hij zich lusteloos. Arie Derksen heeft al 20 jaar diabetes type 2, wat tot voor kort een flinke impact op zijn leven had. Hij besloot dat het echt anders moest…

“Ik kan weer een balletje trappen met mijn kleinzoon, heerlijk!” (AD)

Jarenlang voelde hij zich lusteloos. Arie Derksen heeft al 20 jaar diabetes type 2 wat tot voor kort een flinke impact op zijn leven had. Hij had weinig puf om dingen te ondernemen. En slikte steeds meer medicijnen om de dag door te komen. Dat paste niet bij de eens zo levenslustige Opa.  Arie besloot dat het echt anders moest…

Bijwerkingen van de medicijnen

“Ik begon ooit met 64 eenheden insuline”, opent Arie zijn verhaal. “Dat is ontzettend veel, maar ik had het echt nodig om mij beter te voelen. Om nog iets van een dag te maken, zeg maar.” Arie moest steeds meer medicijnen gebruiken. En daar kwamen ook vervelende bijwerkingen uit voort. “Ik kreeg bijvoorbeeld erg last van maagzuur. Om dat te verhelpen, slikte ik maagzuurremmers. Maar door al die pillen werd ik vaak ’s nachts wakker met flinke pijn in mijn maag. Dat moest anders.”

Succes van eerdere deelnemers

Het was zijn huisarts en praktijkondersteuner die Arie wees op het programma Keer Diabetes2 Om. Hij besloot naar een voorlichtingsbijeenkomst te gaan. Na afloop stond Arie direct met een aanmeldingsformulier in zijn handen. “Ik hoorde dat 88% van de deelnemers na twee jaar minder medicijnen gebruikte en op gewicht bleef. Mensen waren veel fitter en gezonder. Dat wilde ik ook. Ik begon zelfs nog vóór het programma anders te eten en meer te bewegen.”

Anders eten en bewegen

Met een gespecialiseerd team ging Arie bij Keer Diabetes2 Om aan de slag. Hij kreeg hulp van een arts, een diëtiste, een diabetesverpleegkundige en een mental coach om zijn leefstijl aan te passen. “Ik kreeg veel voorlichting over voeding, bewegen en stress. Je leert via kookworkshops om koolhydraatarme gerechten te maken. Ook bouw je conditie op door steeds langere rondjes te wandelen. Ik merkte al snel dat deze aanpak zijn vruchten afwierp.”

Steun van medecursisten

Arie deed het niet alleen. Hij begon het programma met 20 medecursisten. Hij zag ook bij hen dat Keer Diabetes2 Om aansloeg. “Er zat een man bij ons in de groep die binnenkwam in een rolstoel, omdat hij gewoon te zwaar was. Hij kon niet op zijn benen staan. Hij kon dus ’s ochtends ook niet meewandelen. Bij de derde terugkomdag zat hij niet meer in zijn rolstoel en liep hij gewoon drie kwartier met ons mee. We waren verbijsterd. De steun van andere deelnemers is trouwens heel belangrijk. Als je even in een dipje zit, kun je elkaar goed motiveren.”

Balletje trappen met kleinzoon

Het eindresultaat mag er zijn. Drie maanden na de start van het programma gebruikt Arie geen medicijnen meer. Ook is hij maar liefst 15 kilo afgevallen en 15 centimeter (!) aan buikomvang kwijt. “Had je dat van tevoren gezegd, dan had ik je voor gek verklaard. Dit programma heeft mijn leven veranderd. Ik voel me fitter dan ooit. Ik hijg niet meer als ik de trap oploop. Of als ik achter mijn kleinzoon aanren. Voorheen zat ik meer op de bank, en liet ik die kleine zijn gang gaan. Nu ben ik veel actiever. Ik kan zonder problemen met hem een balletje trappen. Dat is toch heerlijk…”

Vergoed en ondersteund

Als lid van Diabetesvereniging Nederland en verzekerde van VGZ krijgt Arie zijn deelname aan Keer Diabetes2 Om volledig vergoed, hij betaalt alleen een kleine eigen bijdrage. Wil je weten wat de voordelen zijn van onze collectieve verzekering? Ga dan naar de informatie over onze collectiviteit met VGZ.

 


 

 

 

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen