diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Houd aandacht voor je voeten

Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op voetproblemen. Eén van de grootste problemen die kunnen ontstaan is een wond of zweer die niet geneest (voetulcus). Het komt gelukkig niet vaak voor, maar het kan grote gevolgen hebben. Het voorkomen van voetproblemen en het regelmatig laten controleren van je voeten is dus erg belangrijk. Maar hoe gaat dit nu in de tijd van corona?   

Houd aandacht voor je voeten

Hoge en/of wisselende bloedglucosewaarden, een ongezonde leefstijl en overgewicht zijn de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van complicaties bij mensen met diabetes. Zo ook die aan de voeten.

Voorkom en herken voetproblemen

Klachten waar je last van kunt hebben, lopen uiteen van (veel) eelt, een dunne huid, gevoelloosheid en pijn tot het veranderen van de voetvorm of ingegroeide teennagel en het ontstaan van voetwonden. Heb je diabetes, zorg dan dat je goed geïnformeerd bent over mogelijke diabetische voetproblemen zodat je zelf actie kunt ondernemen om ze te voorkomen en te herkennen. Je leest er alles over in de patiëntenversie van de richtlijn over de diabetische voet.

Geneest een wondje niet? Bel!

Het is verstandig om bij diabetes je voeten zelf regelmatig te controleren, maar ook om ze te laten controleren en te behandelen door een podotherapeut of een medisch pedicure. En heb je een wondje dat niet binnen een week geneest? Neem dan meteen contact op met je behandeld arts of podotherapeut. Dat geldt altijd, dus ook in deze coronatijd. Alle noodzakelijke zorg gaat door, ook in coronatijd.

Podotherapeut

Ben je onder behandeling bij een podotherapeut? Dan bepaal je in overleg met de therapeut of er sprake is van noodzakelijke zorg of niet. Dit kan telefonisch of met beeldbellen worden bepaald. Op basis daarvan spreek je af of je behandeling wordt voortgezet.

Medisch pedicure

Ben je onder behandeling van een medisch pedicure? Dan is er sprake van een andere situatie. Formeel valt de medisch pedicure namelijk niet onder zorgberoepen en is dit beroep dus niet aangemerkt als ‘cruciaal’ beroep. Dat geldt wel voor de podotherapeut. Voor het leveren van noodzakelijke zorg in coronatijd door je medisch pedicure, heb je daarom een schriftelijke indicatie nodig vanuit de podotherapeut.

Medisch pedicuren weten hoe ze deze indicatie in overleg met de podotherapeut regelen. Als deze door de podotherapeut is verstrekt aan je medisch pedicure, gaat de behandeling in overleg gewoon door. Dit is geadviseerd door de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) aan al hun leden.

Voorkom extra belasting van de zorg

Podotherapeutische zorg is onder andere noodzakelijk voor behandeling bij Sims 2 en 3 patiënten, bij (pre-)ulcera (voetzweren) en bij ingegroeide teennagels bij mensen met o.a. diabetes mellitus. Als podotherapeuten deze zorg blijven leveren kunnen ze complicaties helpen voorkomen. Hierdoor worden de ziekenhuizen en huisartsen niet extra belast met deze complicaties op korte maar ook op langere termijn.

Voetzorg per gratis app

Om ernstige voetproblemen te voorkomen, is door RondOm Podotherapeuten in korte tijd een app ontwikkeld. Deze app ondersteunt dagelijkse voetzorg met instructiefilmpjes en interactieve vragen. Het antwoord op de vragen kan ertoe leiden dat je gevraagd wordt een foto in te sturen via de app zodat je podotherapeut je voeten op afstand kan beoordelen. Al ruim 500 mensen met diabetes en ruim 70 RondOm podotherapiepraktijken maken gebruik van deze app. Ook andere praktijken mogen zolang de crisis duurt deze gratis app inzetten voor hun patiënten. Lees meer over de app en aangesloten podotherapiepraktijken en download de app gratis.

DVN houdt ook de ontwikkelingen in diabeteszorg in deze tijd van het coronavirus, volop in de gaten. Dat lukt alleen met jouw hulp. Doe je mee?

Lees meer

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen