diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Hoe kom je de dag door na een nachtelijke hypo?

We vroegen het op Facebook aan onze achterban. Wat blijkt: de meesten bikkelen de volgende dag gewoon door na een nachtelijke hypo. 90% van de stemmers zegt dan hun normale bezigheden te hervatten. 10% voelt zich helaas wel te ziek om nog wat te doen.

Hoe kom je de dag door na een nachtelijke hypo?

Hoe komt het dat de een meer last van heeft van een hypo dan de ander?

De een voelt zich hondsberoerd en meld zich ziek, de ander gaat bijna fluitend naar het werk. Hoe komt dat? Als je minder last hebt van een nachtelijke hypo is dat helaas niet direct beter voor je lijf. Het kan zijn dat je vaker te maken hebt gehad met een of meerdere hypo’s in de nacht, waardoor je lijf hieraan went.

Tips!

1. Zodra je in de ochtend wakker wordt met een hoge bloedglucosewaarde, spuit dan niet direct een hoge dosering insuline bij. Dit kan een nieuwe hypo veroorzaken. Spuit de normale dosering, want je lichaam is ondertussen al hard aan het werk om zich te herstellen. Je lijf is daar ongeveer 24 uur druk mee.

2. Voorkom een nieuwe hypo door meer te meten en laat minimaal een uur tussen de metingen zitten. Korter heeft geen zin. Weet je niet hoe je jezelf weer in balans kunt krijgen, neem dan contact op met je behandelaar.

3. Doe rustig aan, je lichaam heeft tijd nodig om zich te herstellen. Al denk je dat je scherp genoeg bent, een hypo heeft meer effect op je dan je denkt! Verschuif die belangrijke afspraak en stap niet zomaar in de auto. Je reactievermogen is die dag ook een stukje minder.

4. Hou contact met je omgeving en bespreek hoe je je voelt. Blijf aardig voor jezelf. Als je weet hoe het misging: onthoud hoe en waarom om een volgende nachtelijke hypo te voorkomen. Geef anderen ook de kans om begrip te tonen voor je situatie. Leg aan collega’s, vrienden of familie uit hoe ze jou daarbij kunnen ondersteunen. Dat is voor jezelf vaak prettiger.

5. Heb je vaker last hebt van nachtelijke hypo’s? Dan is de kans groot dat je dosering insuline te hoog is in verhouding met de hoeveelheid voeding en beweging. Of dat je je medicatie moet aanpassen. Bespreek dit met je behandelaar.

Lees meer

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen