Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

'Geef 60-minner met kwetsbare gezondheid voorrang bij derde prikronde'

Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) sturen mede namens Diabetesvereniging Nederland (DVN) een brandbrief aan de Tweede Kamer over de boosterprik tegen het coronavirus.

Originele bericht: 15 november 2021
Update: 23 november 2021 + 2 december 2021 + 15 december 2021

'Geef 60-minner met kwetsbare gezondheid voorrang bij derde prikronde'

Update 15 december 2021

Wijziging gecommuniceerd in persconferentie 14 december 2021

Mensen van 60 jaar en ouder zijn van oud naar jong opgeroepen om minimaal 6 maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting de extra prik te halen. Vanaf 15 december 2021 kunnen de mensen van 60 jaar en ouder die minimaal 3 maanden geleden de laatste vaccinatie of coronabesmetting hebben gehad een afspraak maken voor de boostervaccinatie in verband met de opmars van de omikronvariant.

Daarna start de uitnodiging van mensen die jonger zijn dan 60 jaar. Dat gaat van oud naar jong. Voor hen geldt ook dat zij de booster 3 maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting kunnen krijgen. Uiterlijk in de tweede helft van januari krijgt iedereen van 18 jaar en ouder een boostervaccinatie aangeboden, volgens het ministerie van Volksgezondheid.

Update 2 december 2021

Status oproep boosterprik

De minister volgt vooralsnog het advies van de Gezondheidsraad waarin vermeld staat dat mensen met een onderliggende aandoening (bekend als mensen met een medische indicatie of 'griepprik-groep') of mensen die gevaccineerd zijn met AstraZeneca of Janssen evenveel risico lopen als hun leeftijdsgenoten. Het advies van de Gezondheidsraad is daarom om deze groep geen voorrang te geven.

Mensen van 18 tot 60 jaar worden vanaf januari 2022 van oud naar jong uitgenodigd voor de boostervaccinatie. Mensen met een ernstig verminderde afweer hebben een derde vaccinatie aangeboden gekregen als onderdeel van de basisvaccinatie. Dit is iets anders dan het boostervaccin. 

Onduidelijkheid in advies

Onduidelijkheid is er over de uitspraak dat 60-minners vanaf januari volgen op volgorde van leeftijd én in de 7e maand na vaccinatie of recente corona-besmetting. Maar op basis van leeftijd én 7e maand gaan zeker met betrekking tot de -'griepprik-groep' niet samen. Als de oproep op basis van de 7e maand is dan kunnen mensen met een kwetsbare gezondheid vanaf januari een afspraak maken. Is leeftijd echter de belangrijkste factor, dan moeten jongeren met een kwetsbare gezondheid nog maanden wachten en krijgen sommigen pas na 10 of 11 maanden hun booster. 

Patiëntenfederatie en Ieder(in) blijven namens DVN en alle andere patiëntenverenigingen in Nederland in nauw contact met VWS, diverse Kamerleden en hun beleidsmedewerkers aandacht vragen voor deze belangrijke onduidelijkheid en andere vragen rondom de boosterprik.

Update 23 november 2021

Status oproep boosterprik

Patiëntenfederatie Nederland heeft (nog) geen antwoord gekregen op de brief over de boosterprik tegen corona. Wel zijn naar aanleiding van de brief door verschillende Kamerfracties vragen aan de minister gesteld. Inmiddels heeft de Gezondheidsraad besloten dat er uit voorzorg een booster wordt ingezet voor mensen van 60 jaar en ouder. 

Waarom een boosterprik?

Bron RIVM: De boostervaccinatie is bedoeld als oppepper die de werking van de eerste vaccinatieserie kan verbeteren. Een booster is nodig als de beschermende werking van de eerste serie vaccins na een tijd te veel afneemt. Of wanneer de vaccinaties minder goed blijken te beschermen tegen nieuwe varianten van een virus. 

Griepprik, pneumokokkenvaccinatie en de (booster) coronavacinatie

Heb je de griepprik eerst gekregen? Wacht dan minimaal een week (zeven dagen) voordat je de coronavaccinatie of de boosterprik haalt. Als je de coronavaccinatie het eerste hebt gekregen wacht dan minimaal twee weken voordat je de griepprik haalt. Dit geldt ook voor de pneumokokkenvaccinatie. Deze wachttijd is voor het geval je last hebt van bijwerkingen. 

Lees verder

Griepprik veel gestelde vragen

 

Brief boosterprik 15 november 2021

Voorrang bij de boosterprik

Mensen met een kwetsbare gezondheid moeten voorrang krijgen bij de derde prikronde, de boosterprik. Want zoals de plannen nu zijn vallen veel mensen met een beperking of chronische aandoening buiten de boot en moeten zij wachten totdat ook gezonde 60-minners een prik krijgen. Dat is vermoedelijk pas begin volgend jaar. En dat is te laat, stellen Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Jongere mensen met kwetsbare gezondheid vergeten?

Volgens de briefschrijvers lijken jongere mensen met een kwetsbare gezondheid weer vergeten te worden, net als bij voorgaande vaccinatierondes. “Laat deze mensen niet opnieuw in de kou staan en geef mensen uit de griepprik-plus-groep voorrang”, aldus de brief. 

Verhoogde kans op ernstige ziekte en gezondheidsschade

Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) merken op dat veel mensen met een kwetsbare gezondheid jonger dan 60 jaar niet in een instelling wonen, maar gewoon thuis of in een particulier wooninitiatief. “Deze mensen hebben een verhoogde kans op ernstige ziekte en gezondheidsschade na besmetting met corona. Het kan toch niet zo zijn dat deze mensen met een verhoogd risico niet met prioriteit in aanmerking komen omdat ze thuis wonen in plaats van in een zorginstelling”, aldus de brief.

Meer lezen:

FAQ over corona en diabetes
Vragen over het coronavirus

Terug naar het overzicht

Help je mee voor bredere vergoedingen?Want voluit leven is voor iedereen van belang.
WORD LID