diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

'Geef 60-minner met kwetsbare gezondheid voorrang bij derde prikronde'

Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) sturen mede namens Diabetesvereniging Nederland (DVN) een brandbrief aan de Tweede Kamer over de boosterprik tegen het coronavirus.

Originele bericht: 15 november 2021
Update: 23 november 2021

'Geef 60-minner met kwetsbare gezondheid voorrang bij derde prikronde'

Update 23 november 2021

Status oproep boosterprik

Patiëntenfederatie Nederland heeft (nog) geen antwoord gekregen op de brief over de boosterprik tegen corona. Wel zijn naar aanleiding van de brief door verschillende Kamerfracties vragen aan de minister gesteld. Inmiddels heeft de Gezondheidsraad besloten dat er uit voorzorg een booster wordt ingezet voor mensen van 60 jaar en ouder. 

Griepprik, pneumokokkenvaccinatie en de (booster) coronavacinatie

Heb je de griepprik eerst gekregen? Wacht dan minimaal een week (zeven dagen) voordat je de coronavaccinatie of de boosterprik haalt. Als je de coronavaccinatie het eerste hebt gekregen wacht dan minimaal twee weken voordat je de griepprik haalt. Dit geldt ook voor de pneumokokkenvaccinatie. Deze wachttijd is voor het geval je last hebt van bijwerkingen. 

Lees verder

Griepprik veel gestelde vragen

 

Brief boosterprik 15 november 2021

Voorrang bij de boosterprik

Mensen met een kwetsbare gezondheid moeten voorrang krijgen bij de derde prikronde, de boosterprik. Want zoals de plannen nu zijn vallen veel  mensen met een beperking of chronische aandoening buiten de boot en moeten zij wachten totdat ook gezonde 60-minners een prik krijgen. Dat is vermoedelijk pas begin volgend jaar. En dat is te laat, stellen Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Jongere mensen met kwetsbare gezondheid vergeten?

Volgens de briefschrijvers lijken jongere mensen met een kwetsbare gezondheid weer vergeten te worden, net als bij voorgaande vaccinatierondes. “Laat deze mensen niet opnieuw in de kou staan en geef mensen uit de griepprik-plus-groep voorrang”, aldus de brief. 

Verhoogde kans op ernstige ziekte en gezondheidsschade

Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) merken op dat veel mensen met een kwetsbare gezondheid jonger dan 60 jaar niet in een instelling wonen, maar gewoon thuis of in een particulier wooninitiatief. “Deze mensen hebben een verhoogde kans op ernstige ziekte en gezondheidsschade na besmetting met corona. Het kan toch niet zo zijn dat deze mensen met een verhoogd risico niet met prioriteit in aanmerking komen omdat ze thuis wonen in plaats van in een zorginstelling”, aldus de brief.

Meer lezen:

FAQ over corona en diabetes
Vragen over het coronavirus

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen