Gebruikers inwendige pomp in problemen door stopzetting productie

In de overgangsperiode tot 1 juni 2019 maakt Medtronic in totaal nog 100 pompen. Die komen beschikbaar in de ziekenhuizen in Nederland, België, Frankrijk en Zweden, die deze behandeling aanbieden. Medtronic is de enige fabrikant van dit hulpmiddel.

Onderhuids

Mensen met een inwendige insulinepomp zijn bijvoorbeeld allergisch voor insuline die via de huid wordt toegediend. Of de onderhuids toegediende insuline wordt niet (goed) opgenomen. De inwendige pomp wordt met een operatie onderhuids ingebracht en moet elke zes weken in het ziekenhuis worden bijgevuld met speciale insuline. De pomp werkt verder als een gewone insulinepomp.

Maandenlang in ziekenhuis

“Zonder deze pomp hebben deze mensen het heel slecht”, aldus internist Henk Bilo van de Isala Klinieken in Zwolle, die de Nederlandse gebruikers van de inwendige pomp begeleidt. “Ze liggen dan vaak maandenlang in het ziekenhuis en krijgen hun waardes niet onder controle. De inwendige insulinepomp verbetert de kwaliteit van hun leven enorm.”

Alternatief

“Stoppen is onverantwoord, zolang er geen redelijk alternatief is”, zegt directeur Olof King van Diabetesvereniging Nederland over het besluit van Medtronic. “Het gaat om een essentieel hulpmiddel, niet om een potje pindakaas dat je uit de handel neemt. We blijven er bij Medtronic op aandringen om niet eerder te stoppen dan dat er een vervangende inwendige pomp ontwikkeld is.”

Ontwikkeling

Medtronic maakt bekend dat ze de technologie van de inwendige insulinepomp beschikbaar willen stellen aan ontwikkelaars. In Nederland is de ontwikkeling van een nieuwe inwendige insulinepomp al in volle gang. De hoop is dat die op termijn deze pomp van Medtronic kan vervangen, maar daarvoor moeten nog flinke stappen worden gezet.

Wat doet DVN

We hebben de directie van Medtronic woensdag een brief gestuurd, waarin we benadrukken dat er eerst een alternatief moet zijn, voordat het bedrijf de productie stopzet. We willen hierover op korte termijn met de multinational in gesprek. ”Medtronic noemt zichzelf de marktleider met een uitstekende reputatie. We roepen Medtronic dan ook op deze reputatie eer aan te doen, en het besluit uit te stellen totdat er een volwaardig alternatief is”, aldus directeur Olof King.
 

Links:

Lees meer

"Inwendige pomp verdwijnt, suikerpatiënten ten einde raad" (AD, 29 juni 2017)
“Inwendige insulinepomp soms uitkomst bij diabetes type 1” (Diabc, juli 2015)
Ervaringsverhaal van Sandy over de inwendige insulinepomp (Diabc, mei 2017)

Print
0 Comments
Rate this article:
No rating

Categories: NieuwsNumber of views: 564

Tags: Type 1 Behandeling

Name:
Email:
Subject:
Message:
x