Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

FreeStyle Libre: hoe zit het met de vergoeding?

Eind 2014 bracht fabrikant Abbott de FreeStyle Libre op de markt. Een nieuwe manier voor het meten van je bloedsuiker. We krijgen sindsdien veel vragen over de FreeStyle Libre. Met name over de vergoeding ervan. We zetten de laatste informatie voor je op een rij.

FreeStyle Libre: hoe zit het met de vergoeding?

Wat is de FreeStyle Libre?

De Freestyle Libre bestaat uit een sensor op je bovenarm en een scanner. Als je de sensor scant, verschijnt je bloedsuikerwaarde. Op de scanner kun je je waarden van de afgelopen acht uur zien in een grafiek, samen met een trendpijl die aangeeft of je bloedsuiker stijgt of daalt.

Wat zijn de ervaringen met de FreeStyle Libre?

Veel gebruikers van het systeem zijn er uitgesproken enthousiast over. Maar na een tijdje kwamen er ook andere geluiden. Mensen kregen bijvoorbeeld foutieve meldingen en vertrouwden het systeem niet meer. Het bleek onvoldoende duidelijk te zijn onder welke omstandigheden de FreeStyle Libre betrouwbaar is. Dat maakt dat nader onderzoek nodig is.

Wanneer vindt dat onderzoek plaats?

We hopen zo snel mogelijk. De Isala Klinieken in Zwolle, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en DVN hebben een onderzoek opgezet en onderzoeksdeelnemers geworven onder mensen met type 1 en type 2. Het onderzoek is dus startklaar, maar kan pas beginnen als fabrikant Abbott het benodigde materiaal kan leveren. Dat kan Abbott tot dusver niet.

Hoe zit het met vergoeding van de FreeStyle Libre?

Op dit moment vergoedt geen zorgverzekeraar de kosten van de FreeStyle Libre. Wie het systeem wil gebruiken, schaft voor € 170,- een startpakket aan met een scanner en twee sensoren. Een sensor gaat 2 weken mee. Losse sensoren kosten € 60,-. Diabetesvereniging Nederland heeft met veel zorgverzekeraars gesproken over de mogelijkheid van vergoeding. Maar voor zorgverzekeraars is de betrouwbaarheid van dit nieuwe systeem cruciaal: zij wachten dus nader onderzoek af. Van de zorgverzekeraars lijkt Zilveren Kruis voorop te lopen om over te gaan tot vergoeding.

Wat vindt DVN van de FreeStyle Libre?

Diabetesvereniging Nederland is positief over de komst van de FreeStyle Libre als alternatief voor vingerprikken. Scannen in plaats van vingerprikken vergroot de kwaliteit van leven en het inzicht in de bloedsuikerwaarden. Maar natuurlijk staat de betrouwbaarheid van het systeem voorop: je moet kunnen vertrouwen op de waarden die je ziet. We wachten dus het onderzoek af en gaan vervolgens ons best doen voor vergoeding van het systeem. Een aandachtspunt daarbij is de vraag of de FreeStyle Libre vingerprikken overbodig maakt, of dat vingerprikken ter controle nog wel nodig blijft.

Terug naar het overzicht

Theme picker

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen