Word lid en maak het verschil
Word lid

5 februari 2020

Extra betalen voor medicijnen in 2021?

De overheid is van plan om in 2021 de maximale vergoeding voor een groot aantal geneesmiddelen te verlagen, in de hoop dat fabrikanten hun prijzen verlagen. Mensen met een chronische ziekte zoals diabetes, moeten mogelijk dan bijbetalen voor medicijnen die nu nog vergoed worden. Diabetesvereniging Nederland vindt dat mensen met diabetes daar niet de dupe van mogen worden.

Alle medicijnen die worden vergoed vanuit het basispakket staan in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het kabinet vindt dat de maximale vergoeding (vergoedingslimiet) van veel medicijnen omlaag kan. Dit moet de overheid zo’n 140 miljoen euro per jaar aan zorgkosten besparen. Dit pakt niet goed uit voor mensen die afhankelijk zijn van bepaalde medicijnen, zoals bij diabetes. Hun eigen bijdrage gaat daardoor omhoog.

Wat is een vergoedingslimiet?

In het GVS zijn medicijnen die op dezelfde manier werken, opgenomen in een zelfde groep. Bijvoorbeeld de groep ‘insulines’. Deze groep bevat zowel merkgeneesmiddelen als merkloze middelen. De groep heeft in het GVS een maximumprijs. Deze prijs wordt 2x per jaar vergeleken met de prijzen in landen om ons heen. Medicijnen die je behandelaar voorschrijft, krijg je meestal vergoed uit de basisverzekering. Soms moet je een eigen bijdrage betalen.

De overheid bepaalt de maximale prijs van de medicijnen binnen elke groep in het GVS. Is de prijs van een bepaald medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet je bijbetalen (de eigen bijdrage). Is de prijs lager dan de maximale prijs, dan wordt het medicijn volledig vergoed. Het kan ook zijn dat je zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant van een medicijn vergoedt.

Als de minister van VWS spreekt over het omlaag brengen van de GVS-prijs, betekent dit dat je voor meer medicijnen uit een bepaalde groep mogelijk een eigen bijdrage moet betalen. De minister wil op die manier druk uitoefenen op fabrikanten om hun prijs te verlagen. Zodat patiënten uiteindelijk die eigen bijdrage niet hoeven te betalen.

Wat vindt DVN?

De minister van VWS wil de zorg voor iedereen betaalbaar houden. Door de maximale vergoeding te verlagen probeert hij ervoor te zorgen dat kosten (en daardoor de zorgpremies) niet verder zullen stijgen. Als de fabrikanten hun prijs niet laten zakken, betekent het dat patiënten toch (extra) moeten betalen. Daardoor komt er mogelijk maximaal € 250 aan eigen bijdrage voor geneesmiddelen bij in 2021.

Onder de eigen bijdrage kunnen door de plannen van de minister ook medicijnen vallen die tot nu toe volledig werden vergoed. Dit bedrag komt bovenop het eigen risico van €385,–. Dat vindt DVN voor mensen met diabetes, en veel andere chronisch zieken, niet acceptabel. Voor hen is er immers geen keus een medicijn wel of niet te gebruiken. Het kan namelijk zijn dat een overstap op een andere – goedkoper – medicijn niet in het belang is van hun behandeling. Zij gebruiken hun eigen risico vaak al (bijna) volledig in de eerste maand van het jaar.

De groep mensen die meer moeten gaan betalen voor medicatie wordt met dit plan van de minister groter.

Wat doet DVN?

Als patiëntenorganisatie houden we de ontwikkelingen rond de eigen bijdrage scherp in de gaten. We bespreken dit met het ministerie van VWS en Kamerleden. Zodra hierover meer duidelijk is, berichten we hierover op onze website.

Bekijk ook

Aandacht voor deze plannen in een item van Hart van Nederland (24-2-2020)

Lees meer

Bronnen: Zorgwijzer.nl en Rijksoverheid

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid