Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

DVN werkt samen met Anoiksis aan gezondheid

Patiëntenverenigingen Anoiksis, voor mensen met psycho-gevoeligheden en Diabetesvereniging Nederland (DVN) gaan samenwerken. Doel is de bewustwording over diabetes te vergroten en de aandoening waar mogelijk op te sporen.

DVN werkt samen met Anoiksis aan gezondheid

Mensen met psycho-gevoeligheden hebben door medicatie een grotere kans op diabetes. Samenwerking tussen Anoiksis en DVN kan dus veel meerwaarde hebben. 

Wandelen als raakvlak

Angela de Rooij-Peek van Diabetesvereniging Nederland bevestigt dit. "In 2018 hebben we een presentatie gegeven op de jaarvergadering van Anoiksis. Daar hebben we ook een prikactie gehouden. Dat was voor veel mensen echt een moment van bewustwording. Daarna zijn we met elkaar in gesprek gegaan om te bekijken waar we raakvlakken hebben en elkaar kunnen vinden. Dat geldt onder andere voor de wandelactiviteiten die we organiseren voor onze leden. Zo ontstond het idee dat een aantal DVN-leden mee zouden gaan met een wandelactiviteit van Anoiksis. Ook daar koppelen we dan weer een prikactie aan."

Bewustwording

Ook Leo Finn, secretaris van Anoiksis is positief. "Met zo’n wandeling kunnen we onze leden alert maken op hoe belangrijk het is om hun bloedsuikerspiegel te meten. En omdat het is gekoppeld aan een wandeling, kunnen we ze ook laten zien hoe beweging kan bijdragen aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel."

Smaakt naar meer samenwerking

Beide patiëntenorganisaties zien ook samenwerkingsmogelijkheden met andere verenigingen. Finn: "Alle patiënten die antipsychotica nemen, bevinden zich in de risicogroep. Dit kan dus ook voor bijvoorbeeld de depressiepatiëntenvereniging interessant zijn." De Rooij-Peek vult aan: "Zo zouden wij samenwerking kunnen zoeken met de oogvereniging. Oogproblemen komen veel voor bij mensen met diabetes, maar daarover hebben wij als vereniging minder kennis in huis. Hoe mooi is het dan als je de expertise van een andere vereniging kunt benutten."

Patiëntenvereniging Anoiksis en DVN hebben elkaar dus gevonden. Deze ontmoeting is mede mogelijk gemaakt door Zorgverzekeraar CZ. Daar waar de zorgverzekeraar mogelijkheden ziet brengen ze organisaties graag met elkaar in contact.

 

Terug naar het overzicht

Theme picker

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen