Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

DVN ondertekent Nationaal Preventieakkoord

1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes en wekelijks komen daar 1.200 mensen bij. Overgewicht is één van de belangrijkste oorzaken. Door een gezonde leefstijl kan diabetes type 2 worden voorkomen of verminderd. De ambitie om dit te bereiken staat in het Nationaal Preventieakkoord. Diabetesvereniging Nederland (DVN) ondertekent vandaag als enige patiëntenvereniging het akkoord en pakt een rol in de uitvoering ervan.

DVN ondertekent Nationaal Preventieakkoord

Een gezonder Nederland

Het Nationaal Preventieakkoord ‘Naar een gezonder Nederland in 2040’ wordt vandaag ondertekend. In dit akkoord is de ambitie vastgelegd om roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht onder Nederlanders tegen te gaan. Met de ondertekening stimuleert DVN Nederlanders om gezonder te leven en zorgverleners om betere zorg te leveren.

Overgewicht en diabetes

DVN richt zich in het Preventieakkoord specifiek op het verminderen van overgewicht, omdat mensen met overgewicht een verhoogd risico op diabetes type 2 hebben. Het verminderen van overgewicht kan ook de complicaties van diabetes type 2 tegen gaan. In 2017 had bijna de helft van de Nederlanders van 20 jaar en ouder overgewicht. Als we niks doen, blijft dit aantal de komende jaren alleen maar groeien en diabetes daarmee dus ook.

Frits Voermans, bestuur DVN: “Het Preventieakkoord is een stap in de richting van het aanpakken van een groot maatschappelijk probleem en dat vraagt forse inspanning van alle kanten. Er is veel te doen.”

Wat wil DVN?

Voor DVN zijn de belangrijkste punten uit het Nationaal Preventieakkoord:

 • Zorgverleners moeten meer aandacht voor leefstijl- en gedragsverandering hebben:

Meer aandacht voor preventie door zorgverleners kan voorkomen dat mensen diabetes type 2 krijgen of dat hun diabetes verergerd.

 • Samenwerking tussen partijen
  Er moet een integrale aanpak komen van de maatregelen op het gebied van preventie bij diabetes. Vervolgens moeten die streng worden bewaakt. 


Wat draagt DVN bij?

 • DVN gaat met haar Diabetesacademie kennis delen met zorgverleners over preventie, leefstijl en diabetes
 • DVN gaat samen met het Diabetes Fonds en de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) de samenwerking tussen partijen en de integrale aanpak bevorderen
 • DVN biedt hulp, steun en kennis aan mensen met diabetes vanuit ervaringen met de Diabetesschool, Diabetescafés en cursussen regionaal, online en in één-op-één contact


DVN beschikt als geen ander over de ervaringsdeskundige kennis om mensen te helpen goed met hun diabetes om te gaan. Met het Nationaal Preventieakkoord kunnen zorgverleners deze kennis inzetten om diabetes te voorkomen en te verminderen.

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen