diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Drie vragen over de griepprik

Het is weer tijd voor de griepprik. Wij vroegen aan onze Facebookvolgers of zij deze gaan halen. Het aantal stemmen was enorm; wel 840! Meer dan twee keer zo veel stemmen dan op eerdere polls. Ook riep de oproep vragen op die we hier graag beantwoorden.

Drie vragen over de griepprik

53% van de stemmers zegt de griepprik te halen en 47% zegt dit niet van plan te zijn. Ook waren er meer reacties dan gewoonlijk waarin de meningen duidelijk verdeeld waren. Wij hebben de drie meest gestelde vragen eruit gehaald:

Kun je griep krijgen van de griepprik?

Nee, dit is een veelvoorkomend misverstand. Het duurt twee weken voordat het lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. Krijg je binnen die tijd griepverschijnselen? Dan ligt dit niet aan het vaccin. Van de griepprik kun je namelijk geen griep krijgen. In de griepprik zitten dode stukjes griepvirussen. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus.

Werkt de griepprik eigenlijk wel?

Hoe goed de griepprik werkt is per persoon en per jaar verschillend. De kans op griep is na een griepprik 40% kleiner. Sommige mensen krijgen na het halen van de griepprik nog steeds griep. De griepprik werkt het beste bij mensen met een goede weerstand.

Mensen met een verslechterde weerstand bouwen namelijk minder snel afweerstoffen op. Toch is het voor deze groep belangrijk om de prik te halen aangezien griep voor hen kan leiden tot ernstige ziekte of zelfs sterfte. Dat geldt dus ook voor mensen met diabetes.

Tegen welke soorten griep werkt de griepprik?

In het voorjaar wordt er gestart met het maken van de griepprik, dit duurt een half jaar. In dit half jaar kunnen weer nieuwe soorten griepvirussen ontstaan waar de griepprik dan minder goed tegen werkt. Toch zorgt de griepprik er in de meeste gevallen wel voor dat de griep minder ernstig verloopt.

Het kan zijn dat je besmet bent met een ander soort virus. Veel virussen veroorzaken klachten die lijken op griep. Hierdoor hebben mensen het al snel over ‘een griepje’ terwijl het gaat om een verkoudheidsvirus. Ze denken dan onterecht dat de griepprik niet werkt. Aan de klachten alleen kun je helaas niet zien of het gaat om een griepvirus of een verkoudheidsvirus.

Heb jij ervaringen met de griepprik? Of heb je hier vragen over? Praat erover mee op DiabetesTrefpunt

Lees meer

Bron: rivm.nl

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen