diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Doorbraak in vergoeding FGM

Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft besloten dat de Flash Glucose Monitoring (FGM) vergoed gaat worden voor vier groepen mensen met diabetes. Dit betekent dat ongeveer 40.000 mensen met diabetes in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding van de FGM vanuit het basispakket. Diabetesvereniging Nederland (DVN) is blij met dit besluit.

Doorbraak in vergoeding FGM

De volgende vier groepen krijgen de FGM in de loop van 2018 vergoed als zij in staat zijn tot goede zelfzorg:

  • Kinderen (vanaf 4 - 18 jaar) met diabetes type 1;
  • Volwassenen met diabetes type 1 van wie de bloedglucosewaarden slecht zijn in te stellen (64 mmol/mol of hoger);
  • Zwangere vrouwen met diabetes type 1 en 2;
  • Vrouwen met diabetes type 1 en 2 die een zwangerschapswens hebben.

De verwachting is dat de mensen die tot de vier groepen behoren, in de loop van de zomer in aanmerking komen voor vergoeding. Het recht op vergoeding gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 27 november 2017 in.

Als je tot één van de doelgroepen behoort en zelf al kosten hebt gedragen, wil je deze natuurlijk kunnen declareren bij je zorgverzekeraar. Het is nu nog niet duidelijk welke stappen je moet zetten of aan welke voorwaarden je moet voldoen om je geld terug te krijgen. DVN is hierover in overleg met de zorgverzekeraars. Zodra hier meer over bekend is, laten wij dit uiteraard weten!

Hypo-unawareness

Het Zorginstituut oordeelt dat voor de vijfde groep: mensen met hypo-unawareness, een real time continuglucosemeter (RTCGM) beter geschikt is dan de FGM vanwege de alarmfunctie en de mogelijkheid om te worden aangesloten op een insulinepomp. Een RTCGM kun je alleen krijgen via het ziekenhuis.

Belangrijke stap

“We hebben hier hard voor gestreden, maar we vinden nog steeds dat de FGM vergoed moet worden voor meerdere groepen. Iedereen die meerdaags spuit of een insulinepomp gebruikt zou hiervoor ook in aanmerking moeten komen”, laat Olof King in eerste reactie op het besluit van Zorginstituut weten. DVN beschouwt dit echter als zeer belangrijke stap en is hier blij mee. Het ZIN kondigt aan hierover spoedig met DVN verder te willen praten.

Hoe verder?

Vanaf nu zijn de verschillende partijen, met name zorgverzekeraars en leveranciers, aan zet om dit in goede banen te leiden. DVN is hierover in gesprek met alle betrokkenen. Daarnaast blijven we uiteraard met het Zorginstituut en alle betrokken partijen in gesprek over bredere vergoeding van de FGM.

Blijf op de hoogte, volg ons via Facebook.

Lees ook


Laatste update: 8-5-2018

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen