28 november 2017 | Voeding | Verzekeren

Dieetadvies: regels en vergoedingen in 2018

Krijg je dieetadvies vanwege je diabetes? We zetten voor je op een rij hoe de vergoeding van dieetadvies geregeld is in 2018.

 

De vergoeding voor dieetadvies blijft hetzelfde als in 2017. Je hebt bij diabetes recht op advies en begeleiding van een professionele diëtist. Je behandelaar verwijst je door als dieetadvies nodig is voor je diabetesbehandeling.

Behandeling via de huisarts

Ben je voor je diabetes onder behandeling van de huisarts? Dan kan die je doorverwijzen naar een diëtist, als dit voor je diabetesbehandeling nodig is. Huisartsen maken afspraken met bijvoorbeeld diëtisten en podotherapeuten om samen te werken aan de zorg voor mensen met diabetes. Dat heet ketenzorg. Binnen die ketenzorg kun je dus gebruik maken van een diëtist met wie je huisarts een afspraak heeft. Voor zoveel uren als nodig: er zit geen maximum aan.

Voor dieetadvies dat geen relatie heeft met je diabetes krijg je per jaar maximaal 3 uur vergoed uit de basisverzekering. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over advies bij een voedselallergie.

Sommige mensen vallen buiten de ketenzorg. Bijvoorbeeld als je naast diabetes ook kanker hebt. In zulke gevallen heb je voor je diabetes recht op 3 uur vergoede zorg door een diëtist.

Behandeling via de internist

Word je voor je diabetes behandeld door een specialist uit een ziekenhuis of behandelcentrum, dan krijg je daar begeleiding van een diëtist. Dat is het geval bij mensen met diabetes type 1 en sommige mensen met diabetes type 2. Die begeleiding krijg je zoveel als nodig.

Voor dieetadvies dat geen relatie heeft met je diabetes, bijvoorbeeld vanwege een voedselallergie, kun je binnen de basisverzekering 3 uur hulp krijgen van een diëtist.

Tip

Zorgverzekeraars kunnen verder nog dieetadvies in de aanvullende verzekering opnemen. Dat is van belang voor je als jij dieetadvies nodig hebt voor iets anders dan diabetes. De dekking van het aanvullende pakket kunnen zorgverzekeraars ieder jaar aanpassen. Wil je weten hoe dit bij jouw zorgverzekering zit, neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar.