diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Diabetesinnovaties bereiken patiënt niet

Nieuwe ontwikkelingen in hulpmiddelen en medicatie zijn van belang om de kans op complicaties door diabetes te verkleinen en de kwaliteit van leven te verhogen. Helaas wordt de persoonsgerichte zorg belemmerd. Dat mag en dat kan niet!

Diabetesinnovaties bereiken patiënt niet

Olof King, directeur van Diabetesvereniging Nederland (DVN), laat net als Henk-Jan Aanstoot (Diabeter) en CEO Sanne Groenemijer (Novo Nordisk) in het Financieel Dagblad van vandaag zijn licht schijnen over dit probleem. DVN ziet twee oorzaken waardoor de vernieuwingen niet (snel) bij de patiënt terechtkomen.

Trage besluitvorming

Het duurt veel te lang voordat nieuwe hulpmiddelen en medicatie in het verzekerde pakket zitten. Neem de Flash Glucose Monitoring (FGM). Een geweldige ontwikkeling waardoor mensen met diabetes veel meer inzicht hebben in hun bloedglucosewaarden en vingerprikken voor honderdduizenden patiënten niet meer nodig. In alle ons omringende landen is vergoeding allang geregeld, terwijl de verantwoordelijke instanties eerst nog meer bewijzen willen voordat ze definitief besluiten dat de FGM vergoed gaat worden.

Kosten gaan voor kwaliteit van zorg

Een andere oorzaak is de wijze waarop de zorg in Nederland is georganiseerd. Als er een nieuw product op de markt komt reageren fabrikanten van bestaande ‘verouderde’ producten daar onmiddellijk op met een prijsverlaging. Dat is wat er ook is gebeurd met bijvoorbeeld de bloedglucosemeters. Zorgverzekeraars kopen vervolgens het goedkoopste product met voorrang in en stimuleren leveranciers, apothekers en zelfs de artsen om het goedkoopste product voor te schrijven. Dat is zeker niet alleen een verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars, maar natuurlijk ook van apothekers en artsen, die zelf kunnen bepalen of ze hier wel of niet in meegaan.

Het gevolg is dat voor de patiënt een keuze gemaakt wordt op basis van kosten en niet op basis van wat in het belang van persoonsgerichte zorg het beste is. Als je apotheker of behandelaar je behandeling laat beïnvloeden door financiële overwegingen, gaan we een grens over: goedkoop als het kan, duur als het moet! Als patiëntenvereniging maken we hiertegen ernstig bezwaar.

Lees ook

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen