9 oktober 2018 | Jongeren | Verzekeren

Diabetes en een huis kopen? 4 tips

Een huis kopen is voor iedereen een spannende gebeurtenis. Mensen met diabetes moeten nog met meer dingen rekening houden. Zo kan je diabetes gevolgen hebben voor de hoogte van je hypotheek en levensverzekering. We zetten 4 tips voor je op een rij.

 

1. Bekijk stappenplannen

Je kunt online allerlei stappenplannen vinden over het hele koopproces, bijvoorbeeld die van Vereniging Eigen Huis. Hierin vind je helaas niets terug over diabetes. Maar je hebt naast jouw aandoening ook te maken met de procedures rond voorbereiden, bieden, voorlopig koopcontract, hypotheekoffertes enzovoorts. Bereid je dus goed voor!

2. Maatwerkoplossing

Voor mensen met diabetes is het meestal noodzakelijk om te zoeken naar een maatwerkoplossing. De standaard hypotheek-aanbieders houden geen rekening met chronische aandoeningen. Ze leveren een standaard hypotheek-offerte, waarbij ze er al vanuit gaan dat je een overlijdensrisico-verzekering moet of wilt. Bespreek vooraf met een specialist (het liefst met twee verschillende) welke mogelijkheden jij in jouw situatie hebt. Dit advies kost misschien een paar honderd Euro, maar is essentieel om je budget voor een nieuw huis te bepalen.

3. Overlijdensrisicoverzekering? DVN helpt

Als je diabetes hebt, is een overlijdensrisicoverzekering afsluiten lastig. Verzekeraars vinden het hebben van diabetes nog steeds zo'n groot risico op overlijden, dat de premies soms wel 300% hoger liggen dan voor 'gezonde mensen'. Soms is een overlijdensrisicoverzekering toch de beste oplossing voor jouw situatie. Daarom zochten wij de samenwerking met Independer voor een overlijdensrisicoverzekering speciaal voor mensen met diabetes. Bekijk hier de veelgestelde vragen over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering voor mensen met diabetes.

4. Bloedsuikerwaarden en stress: meet!

De stress van wat dan ook kan je bloedsuikerwaarden danig beinvloeden. Dat is bij het kopen van een huis niet anders. Bezichtigen van jouw ideale plekje kan bijna voelen als verliefdheid. Het accepteren van jouw bod maakt je misschien euforisch. De oneerlijke behandeling door verzekeraars frustreert je misschien enorm. De medische keuring die je misschien moet ondergaan is super spannend. De champagne die je open trekt op de dag dat je de sleutels krijgt verlaagt je bloedsuikerwaarden een paar uur later misschien plotseling. De (emotionele) druk van het hebben van een financiele verplichting van 20 jaar drukt je stemming misschien. En wat te denken van al het schroeven, sjouwen, inpakken en organiseren? Dat verlaagt je waarden enorm.
Al met al kunnen het maanden van een rollercoaster van emoties en stress zijn. En dat is een garantie voor wisselende waardes. Tip: meet, meet en meet.

Lees meer

 


Een huis kopen? Door mijn diabetes echt een boel gedoe!