Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Diabetes: een familie issue?

“Diabetes is een familie issue”, was op 19 september de stelling van de Facebookpoll van Diabetesvereniging Nederland. Er werd 319 keer gestemd. 31% was het oneens met de stelling, 69% was het eens. Een aantal reacties uitgelicht.

Diabetes: een familie issue?

Uit onze poll op Facebook blijkt dat er voor veel mensen genoeg steun is in het omgaan met hun diabetes. Toch klinkt het in de reacties anders. Hier zegt de meerderheid alleen met hun diabetes om te gaan. Een enkeling zegt ook dat er niemand moeite doet om betrokken te zijn.

Het is belangrijk dat de mensen om je heen enigszins bij je diabetes betrokken zijn, vinden de mensen die reageren. “Ook al ben je grotendeels zelf verantwoordelijk. Vaste eetpatronen, eten uitstellen bij hypers en basiskennis over wat te doen in geval van nood zijn bij het hele gezin noodzakelijk”, vertelt Rutger. Anderen geven aan er voornamelijk zelf mee om te gaan, en dat er alleen in hun jeugd andere betrokkenen waren.

‘Vroeger een familie issue, nu niet meer’

Een selectie van de reacties:

  • “Vroeger moesten mijn ouders er veel aan doen, maar nu doe ik het volledig zelfstandig. Ik ben ook de enige in de familie die het heeft.”
  • “Diabetes is altijd mijn ding geweest en ik heb dat ook altijd als ok ervaren. Nu mijn dochter het ook heeft is het wel meer een gezinsding geworden omdat papa hierdoor ook gedwongen werd zich in de ziekte te verdiepen. Hij heeft deze vakantie een kleine week helemaal zelfstandig voor haar gezorgd en heeft dat fantastisch gedaan. Ik ben daar heel trots op en verder zorg ik gewoon lekker voor mezelf zonder verdere bemoeienis van wie dan ook. Ik zou het ook echt niet anders willen.”
  • “Vroeger wel. Nu niet meer. Ik leef alleen dus ik ben verantwoordelijk. Tijdens het opgroeien was het zeker een familie ding.”

’Mijn familie onderschat het’

  • “Zo lang als mijn man en kinderen het verschil tussen hypo en hyper niet weten is het nog steeds mijn ding.”
  • “Altijd mijn ding geweest behalve als het goed mis ging, dan was er altijd paniek en niemand wist wat er moest gebeuren, maar ze waren altijd bereid om me naar het ziekenhuis te brengen.”
  • “Niemand merkt er veel van omdat ik op dit moment alles aardig in balans heb en geen hypers en hypo's ervaar. Ze merken wel dat ik wel rekening met mijn diabetes houd en goed op mijn koolhydraten let en daarin krijg ik wel begrip van vrienden, maar mijn familie zoals mijn moeder en broer onderschatten het en vinden dat ik mij aanstel.”

Lees meer

Terug naar het overzicht

Theme picker

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen