Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Diabetes én een andere aandoening? 3 tips

Als je naast diabetes ook nog een andere aandoening krijgt, is het belangrijk dat iemand de regie heeft over jouw zorg. 3 tips over hoe je zelf het beste vinger aan de pols houdt.

Diabetes én een andere aandoening? 3 tips

1. Eén aanspreekpunt

Zorg voor één vast aanspreekpunt: een hoofdbehandelaar met wie je helder afspreekt wie de regie heeft. Dit kan een diabetesverpleegkundige, internist, huisarts of praktijkondersteuner zijn. Zolang maar helder is wie overzicht houdt. Maak met deze zorgverlener goede afspraken en check zelf regelmatig of de zorg nog in goede handen is.

Bij meerdere chronische aandoeningen, heb je soms twee hoofdbehandelaars. Vraag na of zij goed met elkaar overleggen en informatie over jou met elkaar uitwisselen. Een huisarts moet bijvoorbeeld weten dat jouw medicijnen zijn aangepast, zodat die daarop kan anticiperen.

Vind je het te zwaar om alle zorg zelf te coördineren, vraag dan een vriend of familielid om alles in de gaten te houden en mee te gaan naar medische afspraken.

2. Wegwijzers in de zorg

Meerdere chronische aandoeningen tegelijk hebben, vergt een omschakeling in de zorg die je nodig hebt. Vind maar eens net die perfecte arts of verpleegkundige die zowel verstand heeft van diabetes als je bijkomende aandoening. Je huisarts of internist kan je hierin adviseren. Ook je zorgverzekeraar kan je op weg helpen; verzekeraars hebben vaak zorgconsulenten in huis die mee kunnen denken over waar je moet zijn voor de beste zorg.

Zoek niet je heil op ‘dokter Google’, die heeft er te weinig verstand van.

3. Samen beslissen

Steeds meer artsen en verpleegkundigen werken volgens het principe van ‘Samen beslissen’. Dat betekent dat je samen met je arts bepaalt welke zorg het beste bij je past. Je dokter kan je ook vertellen wat de medische voor- en nadelen zijn van bepaalde behandelingen. Je bespreekt alles in alle openheid. Houd deze drie goede vragen tijdens het gesprek (of bij de voorbereiding) bij de hand.  

Uiteindelijk beslissen jullie samen wat het best bij je past. Je eigen wensen en situatie zijn dus bepalend voor de uiteindelijke beslissing.

Kom je er echt niet uit met je zorgverlener, ga dan op zoek naar een ander.

In de nieuwe editie van ledenmagazine Diabc ‘Dubbel (zo) zwaar’ lees je nog drie tips om zelf vinger aan de pols te houden.  

Tekst Dana Ploeger

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen