diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

De kunstalvleesklier komt eraan

De kunstmatige alvleesklier kan de bloedglucosewaarden van mensen met diabetes type 1 aanzienlijk verbeteren. Dat toont onderzoeker Jort Kropff aan in zijn proefschrift ‘The Artificial Pancreas, from logic to life’. Op vrijdag 31 maart promoveert hij op het onderwerp de kunstmatige alvleesklier aan de universiteit van Amsterdam (AMC).

De kunstalvleesklier komt eraan

Automatisch

De kunstmatige alvleesklier is een medisch hulpmiddel dat op basis van continue bloedglucosemeting automatisch insuline toedient bij hoge waarden en de insulinedosering verlaagt bij lage bloedglucosewaarden. De werking van de alvleesklier wordt dus nagebootst. Zo hoef je minder dag-in-dag-uit je bloedglucosewaarden zelf te reguleren. En door betere bloedglucosewaarden biedt de kunstmatige alvleesklier een oplossing om de kans op complicaties te verkleinen.

Avond en nacht

In zijn onderzoek met patiënten ontdekte Kropff dat hun bloedglucosewaarden in het bijzonder verbeterden tijdens de avond en de nacht. Als je in rust bent, kan de kunstalvleesklier heel precies inschatten hoeveel insuline nodig is. Zo vermindert de tijd met te lage bloedglucose en wordt de tijd met goede glucosewaarden verhoogd. Dit in vergelijking met een insulinepomp en glucosesensor, wat nu de meest geavanceerde behandeling is.

Op de markt

“Op genezing na is de kunstalvleesklier echt de beste oplossing”, reageert Olof King, directeur van Diabetesvereniging Nederland. Een bijzonder interessante ontwikkeling dus! Maar hoe ver is het nu echt? In het onderzoek werd gewerkt met een testmodel. Dat diende alleen insuline toe, geen glucagon. Nu vindt de ontwikkeling plaats naar een commerciële versie. Daarmee komt de introductie van de kunstmatige alvleesklier dichterbij: onderzoeker Kropff verwacht dat de eerste kunstmatige alvleesklier in 2017 of 2018 op de markt komt in Nederland. Die werkt nog niet geheel geautomatiseerd: een voorstel om een grote insulinedosis toe te dienen zul je zelf moeten bevestigen.

Hoe werkt het?

Een kunstalvleesklier bestaat uit de volgende onderdelen: 

1. CGM sensor: meet je glucosewaarden.

2. CGM ontvanger: laat je actuele glucosewaarde zien, plus een grafiek en trendpijlen.

3. Control algorithm device (CAD), bijvoorbeeld een smartphone: berekent de insulinebehoefte.

4. Insulinepomp: dient de insuline toe. 2 en 3 kunnen ook in de insulinepomp zitten.

Verbeterpunten

De volgende punten moeten nog verbeteren voordat de kunstmatige alvleesklier echt ingezet kan worden in de dagelijkse praktijk:

  • Uit onderzoek blijkt dat de bruikbaarheid beter moet. Het systeem heeft nu technische fouten en een matige gebruiksvriendelijkheid.
  • De huidige snelwerkende insuline werkt niet snel genoeg, en werkt te lang door. Als je gaat sporten, kan de insulinespiegel in het bloed niet snel genoeg verlaagd worden. Een insulinebolus kan 4 tot 5 uur doorwerken. Er is dus andere insuline nodig.  
  • Er zijn strenge veiligheidseisen, voordat de kunstmatige alvleesklier wordt toegelaten tot de markt. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat het product gehackt wordt.

 

Meer weten over de kunstalvleesklier

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen