Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Diabetes en het CBR: de rol van DVN

Diabetesvereniging Nederland (DVN) wil dat iedereen met diabetes die veilig kan rijden, zonder problemen een rijbewijs moet kunnen halen en verlengen. 

Daarvoor zijn we regelmatig in overleg met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Wat doet DVN?

  1. We hebben regelmatig overleg met het CBR. Zij weten alles van de Wegenverkeerswet. Wij weten alles over leven en omgaan met diabetes.

    We blijven met het CBR in gesprek om hen te informeren over de nieuwste ontwikkelingen. Zodat ze hun regelgeving hierop aan laten sluiten. En ze het meenemen bij het beoordelen van het diabetesformulier dat artsen invullen.

    Onze omgeving is immers altijd in beweging. Nieuwe technologie verbetert de rijgeschiktheid van mensen met diabetes. Bijvoorbeeld met de introductie van continue glucosemonitoring. Door deze techniek kun je met hypo unawareness hypo’s zien aankomen. 

  2. Wij behartigen de collectieve belangen van alle mensen met diabetes. Maar we behartigen ook de belangen van individuele leden. 

Lid van DVN en ontevreden met een uitspraak van het CBR? Neem contact met ons op!

Wat hebben we al bereikt?

Wij weten hoe ontzettend belangrijk het is dat mensen hun rijbewijs kunnen halen en mogen houden. Maar soms gaat dat niet vanzelf. Dan kunnen wij ondersteuning bieden. Zo hebben we succesvol onderhandeld in de volgende situaties:

  • Een van onze leden kon zijn rijbewijs niet verlengen. Hij had aangegeven een epileptische aanval te hebben gehad in plaats van een hypo insult dat hierop lijkt. Door onze uitleg en bemiddeling rijdt hij, na de verplichte periode van rijontzegging, weer veilig (en goedgekeurd) rond.
  • Een ander lid hebben we succesvol bij de rechter verdedigd. Door een glucosesensor te gebruiken, kon deze beroepschauffeur weer aan het werk.
  • Via de Nederlandse Zorgautoriteit hebben we een maximumtarief voor zorgverleners af kunnen spreken die keuringen doen. Mensen met diabetes zijn hier veel geld aan kwijt, maar nu zijn ze wel beter beschermd.

'Ik had een ernstige hypo tijdens het autorijden, wat nu?'

Veelgestelde vragen

Ontvang magazine Diabc

Ontvang magazine Diabc

Wil je meer weten over jouw diabetes? En lees je graag ervaringen van lotgenoten? Word lid en ontvang het blad 6x per jaar in je bus!

Word lid

Je rijbewijs halen, aanvragen of verlengen?Ook met diabetes kun je achter het stuur.
NAAR AUTORIJDEN MET DIABETES