Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Bart Roep over de 'honeymoonfase'

Vrijwel iedereen met diabetes type 1 krijgt er na de diagnose mee te maken: de honeymoonperiode, de wittebroodsweken van diabetes type 1. Onderzoekers bekijken of ze het immuunsysteem zodanig kunnen beïnvloeden dat er een soort eeuwige honeymoonperiode ontstaat. Onderzoeker Bart Roep gaat in op de meest actuele situatie.

Bart Roep over de 'honeymoonfase'

Diabetes type 1 ontstaat doordat het immuunsysteem de eigen insuline producerende cellen in de alvleesklier kapotmaakt. Dit proces gebeurt geleidelijk. In de beginperiode is er nog veel restcapaciteit van de bètacellen (die insuline aanmaken), en zijn mensen vaak goed instelbaar.

Deze honeymoonfase duurt meestal een paar maanden maar bij sommigen ook een of twee jaar. Onderzoekers bekijken of ze het immuunsysteem zodanig kunnen beïnvloeden dat de T-lymfocyten (de cellen die de bètacellen kapotmaken) af te remmen zijn. Dan zou er een soort eeuwige honeymoonfase ontstaan.

Bètacellen redden

"Het lijkt waarachtig mogelijk om de ontspoorde T-cellen weer in het gareel te krijgen met een soort vaccin dat we hebben ontdekt", reageert onderzoeker Bart Roep op de vraag of het al eens gelukt is om de T-lymfocyten af te remmen. "We hebben het eerst op veiligheid getest bij een paar dappere patiënten en toen ook meteen gekeken of deze nieuwe therapie ook het gewenste effect had op de afweer."

En dat heeft het! De volgende stap is nu om te toetsen of dit ook het ziekteproces remt en bètacellen beschermt. Bart Roep: "De honeymoonfase bewijst dat er nog voldoende bètacellen over zijn. Die kunnen het tekort aan insuline weer oplossen en we moeten ze dus zien te redden en weer actief maken."

Hart onder de riem

Bart Roep wil mensen met diabetes type 1 een hart onder de riem steken. "Hou vol, we werken keihard aan verschillende, zeer spannende en veelbelovende nieuwe strategieën om type 1 diabetes te stoppen. Geef je overgebleven bètacellen een break door goed je bloedsuikers te beheersen, dan geef je ons de tijd die we nodig hebben om type 1 diabetes te leren genezen. En ik beloof niet te rusten tot dat lukt."

Lees meer antwoorden van Bart Roep over de honeymoonfase (onderaan de pagina).

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen