Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat is een biosimilar?

Een biosimilar is een biologisch medicijn dat erg lijkt op het originele medicijn.Lees hier meer over biosimilars, waarom ze gebruikt worden en welke er zijn.

Er zijn verschillende insulines. Meestal zijn het biologische geneesmiddelen, zogenaamde biologicals. De werkzame stof hiervan wordt gemaakt door een levend organisme. Bijvoorbeeld een gekweekte bacterie.

Wat zijn biosimilars?

Als een biologische insuline een aantal jaren op de markt is, mogen andere fabrikanten dit namaken. Deze ‘soortgelijke’ (Engels: similar) insuline noemen we een ‘biosimilar-insuline’. Biosimilars zijn dus biologische medicijnen die erg lijken op het originele medicijn.

Waarom zijn er biosimilars?

Biosimilars zijn meestal goedkoper dan de originele medicijnen. Dit komt doordat het ontwikkeltraject korter is. En de werkzaamheid en veiligheid hoeven minder lang te worden onderzocht. Dit komt omdat de werkzame stof al uitgebreid is onderzocht. Biosimilars helpen dus de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Zorgverzekeraars vinden daarom biosimilars een hele interessante ontwikkeling.

Wat is het voordeel van biosimilars?

  • Valt de insuline onder je (verplicht) eigen risico en gebruik je dat niet volledig? Bijvoorbeeld als je diabetes type 2 hebt en onder behandeling bent bij de huisarts? Dan is een goedkoper medicijn voordeliger.
  • Laat je zorgverzekeraar de biosimilar-insuline als voorkeursmedicijn niet van het eigen risico af gaan? Dan is het voor jou voordeliger.

De meeste insuline gebruikers komen echter jaarlijks ruim boven het eigen risico uit. Dan heb je dus geen voordeel van de lagere prijs van de insuline.

  • De betaalbaarheid van de zorg in het algemeen is uiteraard goed voor iedereen in Nederland. 

Wat zijn de nadelen van biosimilars?

  • Wisseling van medicatie kan vervelend zijn: als je (vaak) moet wisselen van geneesmiddel is dat vervelend. Je weet niet wat je precies kunt verwachten van de (bij)werking, het materiaal heeft een ander uiterlijk (doosje, insulinepen, e.d.), of de pen moet anders gebruikt worden.
  • Biosimilars zijn nieuw: daardoor is er een kleine kans dat nog niet alle bijwerkingen van het middel bekend zijn. Originele insulines zijn langer op de markt waardoor alle effecten bekend zijn. Stap je over op een andere insuline (een biosimilar of een originele insuline) dan moet de voorschrijver altijd controleren of er ongewenste effecten optreden.

Hoe blijven de risico's zo klein mogelijk?

  • Een arts mag een biosimilar alleen voorschrijven als de werking en de veiligheid overeenkomen met het origineel. Voordat een biosimilar op de markt komt, wordt in Europa uitgebreid onderzocht wat de mogelijke verschillen met het originele, biologische medicijn zijn en of die verschillen de werking en veiligheid beïnvloeden.
  • Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vindt dat biosimilars veilig genoeg zijn. Hun besluit is dat nieuwe insulinegebruikers met een biosimilar behandeld kunnen worden. Gebruikers van het origineel kunnen alleen overgezet worden op een biosimilar als de arts goed in de gaten houdt hoe het daarna gaat.
  • Als een biosimilar op de markt komt houden het CBG en het Europees Medicijn Agentschap (EMA) ze goed in de gaten. Bijvoorbeeld door meldingen van bijwerkingen te boordelen.
  • De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet controles in de fabrieken waar zowel de originele als de biosimilars worden gemaakt. Is er iets mis? Dan wordt er meteen actie ondernomen.
  • Jouw behandelaar weet hoe de overstap moet, zal jouw overstap zorgvuldig met je bespreken, uitvoeren en volgen of het allemaal goed verloopt.

Welke biosimilars zijn er?

Op dit moment zijn er 3 biosimilar insulines op de markt:

  • Abasaglar (insuline glargine)
  • Lispro Sanofi (insuline lispro)
  • Aspart Sanofi (insuline aspart)

Gebruik ik een biosimilar of een origineel?

Deze vraag kan alleen je arts, praktijkondersteuner, diabetesverpleegkundige en/of apotheker beantwoorden. Zij zijn bekend met de naam van de werkzame stof en weten onder welke merknamen het verkrijgbaar is.

Mag ik zomaar overgezet worden?

Je mag niet zomaar overgezet worden op een biosimilar. Dit moet altijd in overleg met je zorgverlener. Dan kan je zorgverlener goed in de gaten houden hoe je reageert op de biosimilar.

Bekijk hier het Stappenplan preferentiebeleid
Bekijk hier het Meldpunt preferentiebeleid

Word lid

Word lid

Voor elke situatie persoonlijk advies. Zorg dat je voluit kunt leven met diabetes.

Meld je aan