diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Abasaglar wordt preferente insuline bij CZ

In navolging op zorgverzekeraars VGZ en Menzis wijst ook zorgverzekeraar CZ per 1 maart 2019 Abasaglar, een biosimilar-insuline, aan als voorkeursmiddel voor glargine-100 insuline. Mensen met diabetes die bij CZ verzekerd zijn en voor de eerste keer insuline glargine krijgen voorgeschreven, ontvangen vanaf 1 maart Abasaglar-insuline. Huidige Lantus-gebruikers zullen niet zomaar op de biosimilar-insuline overstappen.  

Abasaglar wordt preferente insuline bij CZ

Glargine-100 is verkrijgbaar onder de merknamen Lantus ® en Abasaglar®. Verzekerden bij CZ (inclusief Nationale Nederlanden en OHRA) die starten met glargine-100 zullen dus bij de apotheek Abasaglar® geleverd krijgen. CZ informeert apothekers en (apotheekhoudende) huisartsen en diabetesverpleegkundigen hierover per brief.  

Lantus-gebruikers

Gebruik je Lantus ®? Dan word je niet zomaar op Abasaglar® overgezet. De arts zal dit zorgvuldig met je bespreken en je begeleiden volgens afspraken die hierover gemaakt zijn in het stappenplan van de Nederlandse Diabetesfederatie (NDF). Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft meegewerkt aan dit stappenplan dat ervoor zorgt dat de overstap naar een ander medicijn veilig en onder goede begeleiding gebeurt.

Wat vindt DVN?

Een biosimilar is even veilig en effectief als het originele middel.  Het middel met de lagere prijs kan in dat geval gebruikt worden, om de kosten voor medicijnen lager te houden zonder in te boeten op kwaliteit. Als de overstap van het ene middel (origineel of biosimilar) op een andere middel zorgvuldig en in goed overleg met de persoon met diabetes gebeurt, ziet DVN het als een acceptabel middel om de kosten voor de zorg te helpen beheersen.

In deze situatie is wat DVN betreft een voorkeursbeleid voor een bepaald medicijn geoorloofd. CZ onderhoudt nauw contact met ons als patiëntenorganisatie en zal ook de ervaringen van mensen die Abasaglar gaan gebruiken (of hierop overstappen), nauwlettend volgen.

Vragen?

Ben je verzekerd bij CZ en heb je vragen over het preferentiebeleid van CZ en de uitvoering daarvan? Neem dan contact op met de CZ klantenservice. Dit kan telefonisch via 088 555 77 77 (van 08.00 tot 21.00 uur) of via WhatsApp:  06 13 65 19 50 (van 08.30 tot 17.30 uur).  Met vragen over je persoonlijke medicatie neem je contact op met je behandelaar of apotheek.

Lees meer

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen