diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

8 tips nu het kouder wordt

Het is de laatste dagen wat kouder. Dat merken we meteen in onze bloedsuikerwaarden! Waar moeten we ook alweer op letten bij weersveranderingen?

8 tips nu het kouder wordt

Houd je diabetes onder controle met deze tips

1. Bij kou gaat je stofwisseling sneller. Je lichaam moet zichzelf warm houden. Met het warme weer van kort geleden hoeft je lichaam hier minder hard voor te werken. Dit heeft invloed op je bloedglucosewaarden.

2. Was je in de afgelopen tijd lekker aan het tuinieren, fietsen of hardlopen? Of zat je juist stil met een boekje in de schaduw? Met dit koude weer is je dagritme waarschijnlijk heel anders. Dat verschilt per persoon. Maar ben jij nu druk in de weer met de blaadjes in je tuin terwijl je eerst weinig actiefs ondernam? Of zit je nu met je tablet voor de kachel terwijl je eerder dit jaar veel wandelde? Elke verandering in je beweegpatroon heeft gevolgen voor je bloedsuikerwaarden en medicijn-behoefte.

3. Eet je met de kou lekker stamppot? Gestampte aardappels hebben een heel andere uitwerking op je bloedsuikers dan een zomerse salade!

4. Heb je neuropathie (zenuwschade)? Dan kun je er wel eens geen erg in hebben dat je voeten en vingers veel te koud worden. Zeker als het straks echt gaat vriezen: zorg dat je je handen en voeten beschermt.

5. Insuline mag niet bevriezen. Dan doet het helemaal niets meer. Is het straks buiten onder de 4 graden? Draag je insuline op je lijf als je naar buiten gaat en laat je insuline en meter niet in de auto achter.

6. Je bloedglucosemeter en sensoren kunnen onjuiste waarden aangeven bij koud weer. Check de handleiding tot welke temperaturen de waarden nog betrouwbaar zijn. 

7. Je bloeddruk gaat iets omhoog bij kouder weer. Je kunt insulinegevoeliger worden.

8. Overleg met je behandelaar of je de hoeveelheid insuline of pillen aan moet passen.

Meer weten?

Bekijk deze pagina over diabetes en koud weer.

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen