diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

5 (prangende) vragen & antwoorden over de kunstmatige alvleesklier

Robin Koops werkt al vijftien jaar aan de ontwikkeling van een kunstmatige alvleesklier, samen met onderzoekers van het AMC, Universiteit Twente en het Rijnstate Ziekenhuis. Aanvullend op het artikel hierover in Diabc gaan we op nog 5 vragen in.

5 (prangende) vragen & antwoorden over de kunstmatige alvleesklier

De kunstmatige alvleesklier is een apparaat met zelflerende software die de functies van de alvleesklier zo goed mogelijk nabootst. Het systeem regelt volledig zelfstandig de bloedsuikerspiegel. Je hoeft zelf niets meer te doen, behalve als er een alarm optreedt. “Ik doe ‘m nooit meer af!”, zegt uitvinder Robin Koops in de nieuwste Diabc.

1. Hoe kan het systeem zo snel werken?

Dat heeft te maken met de zelflerende software. De kunstalvleesklier reageert reactief op alles wat je doet: eten, slapen, sporten, studeren. Het systeem weet niet dat je over 15 minuten gáát eten. Het systeem weet wel direct dat je zojuist hébt gegeten en stelt de regulatie daar onmiddellijk op bij.

Naarmate het systeem langer gebruikt wordt, past de software zich steeds meer op je situatie aan. Je bloedsuikerwaarden zullen niet meer zo sterk schommelen; de waardes zullen continu stabieler en binnen de marges blijven.

2. Voor wie is het apparaat geschikt?

Voor iedereen die insulineafhankelijk is, want het apparaat past zich aan het lichaam aan. Het is dus ook geschikt voor kinderen en voor mensen met diabetes type 2. Wel komt de kunstalvleesklier eerst uit voor volwassenen met diabetes type 1.

3. Hoeveel gaat het kosten?

De verwachting is dat de kunstalvleesklier iets meer dan een gewone insulinepomp zal kosten. Het traject om het apparaat op termijn vergoed te krijgen door zorgverzekeraars is al in gang gezet.

4. Waarom duurt het zo lang voordat het apparaat op de markt komt?

Dat heeft een aantal redenen:

  • De kunstmatige alvleesklier moet veilig zijn. Niet alleen in het lab maar ook thuis, tijdens het sporten en op vakantie. Dat betekent: veel onderzoek en veel testen in de praktijk. Dat kost tijd.
  • De regels binnen Europa om een product op de markt te brengen zijn streng: er is een ‘CE-markering’ nodig. Het eerste deel van de CE-markering is binnen en er wordt nu gewerkt aan het tweede deel. Daarvoor moet nog één onderzoek gedaan worden en er zal met groetere groepen mensen worden getest. Dat gebeurt heel zorgvuldig en kost tijd.
  • Het Diabetes Fonds probeert genoeg geld binnen te halen om dit proces te versnellen en de kunstmatige alvleesklier zo snel mogelijk toegankelijk te maken. Je kunt doneren op www.diabetesfonds.nl/kunstalveesklier.
  • De stap naar de praktijk moet goed en veilig verlopen. Daarom wordt gewerkt aan vergoeding en aan trainingsprogramma’s voor artsen, diabetesverpleegkundigen en gebruikers zelf. Dat traject is in volle gang en heeft ook tijd nodig.
     

5. Kan ik me aanmelden als proefpersoon?

Belangstelling aangeven kan op de website www.inredadiabetic.nl. Vul onder het menu Doe Mee! het formulier in. Als de verzending goed is gegaan, krijg je direct een ontvangstbevestiging. Het bedrijf kan geen garanties geven voor eventuele deelname, omdat meedoen aan het onderzoek van vele factoren afhankelijk is en ook altijd in samenspraak met je behandelend arts moet gebeuren.

Bron: Diabetes Fonds

Lees meer

Uitgebreid artikel in Volkskrant Magazine over de ontwikkelaar van  de kunstmatige alvleesklier.

In de Diabc lees je het interview met Robin Koops: kunstmatige alvleesklier geeft vrijheid terug.

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen