Word lid en maak het verschil
Word lid

14 maart 2019

10 nare hypo’s – en wat je eraan kunt doen

Hypo’s zijn ongemakkelijk en heel irritant. En ze komen (en gaan) op momenten die je zelf niet bedenkt. Hoeveel verschillende hypo’s zijn er wel niet? Kinderdiabetesverpleegkundige Marieke Koornneef zet de verschillende hypo’s en wat je er aan kunt doen op een rij voor ons:

1. Lichte hypo

Een hypo die je niet of net wel voelt en waarvan je weinig last hebt. Echt grote maatregelen hoef je hier niet voor te nemen, maar het is wel verstandig actie te ondernemen in de vorm van een druivensuiker of klein koekje. Dan kun je gewoon weer verder waarmee je bezig was. Tip: blijf wel meten of houd via je sensor je bloedglucosewaarden in de gaten.

2. Hypo tijdens het slapen

Krijg je een hypo in je lichte slaap, dan word je waarschijnlijk wakker. Je kunt dan wat eten en verder slapen. Een hypo in de diepe slaap, slaap je waarschijnlijk doorheen. Dat merk je vaak pas als je ‘s ochtends wakker wordt. Gebeurt dit vaker? Probeer zelf of in overleg met je diabetesverpleegkundige uit te zoeken hoe dit komt. Intensiever gesport dan normaal? Minder gegeten dan je gewend bent? Je pomp per ongeluk hoger gezet of meer insuline gegeven met je pen?

3. Hypo om je voor te schamen

Dat is zo’n hypo in bijzijn van anderen, die anderen vanwege je anders-dan-anders gedrag, opvalt. Je kunt er niks aan doen. Vinden mensen je raar? Je kunt de moeite nemen om uit te leggen wat je hebt – of niet als je daar geen behoefte aan hebt.

4. Hypo tijdens het sporten

Ga je wandelen, fietsen, sporten of op een andere manier bewegen, dan kun je gevoeliger worden voor insuline. Gebruik dus voordat je dit gaat doen, minder insuline.  Span je je lichamelijk plotseling meer in dan je had bedacht (een sprintje voor de bus bijvoorbeeld) en voel je je waarden zakken? Koppel je pomp af of stop tijdelijk met het eten van koolhydraten. Spuit je insuline? Zorg voor voldoende druivensuiker of eten. Neem de tijd om bij te komen.

5. Hypo na het sporten

Sporten of bewegen kan ervoor zorgen dat je tot zelfs 36 uur na de tijd gevoeliger bent voor insuline. Het kan dus zomaar voorkomen dat je juist in de nacht lage bloedglucosewaarden krijgt. Tip: verlaag na het sporten de basaalstand van de pomp of spuit minder insuline. Of eet voordat je gaat slapen nog even iets, bijvoorbeeld een banaan of een boterham.

6. Onverwachte hypo

De hypo die er ineens is. Zorg dat je zo snel mogelijk suikers neemt: druivesuiker, ranja, cola (geen suikervrije natuurlijk!) of een snoepje. Eigenlijk geldt: wees goed voorbereid en zorg dat je altijd iets te eten op zak hebt.

7. Zware hypo

Door deze hypo met superlage waarde voel je je echt naar. Vooral ook omdat je iemand anders nodig hebt om eruit te komen. Je gedrag verandert vaak: boos, opstandig of eigenwijs. Word je wakker nadat je buiten bewustzijn bent geraakt? Dat is flink schrikken. Vooral als je je realiseert wat er is gebeurd en wat er had kunnen gebeuren zonder de hulp. Praat over deze ervaring om het een plek te geven en hoe je dit een volgende keer voor kunt zijn.

8. Hypo na de hyper

Heb je je hyper iets te enthousiast gecorrigeerd? Dan verandert een hyper ineens in een hypo. Oplossing: eten en regelmatig meten. Heb je een pomp, zet die dan even een uurtje uit. Herhaal het eten en meten tot je weer normale waarden hebt. Houd deze goed in de gaten want de insuline is misschien nog niet uitgewerkt waardoor je na een tijdje zo weer lage waarden kunt hebben. Krijg je een hyper na de hypo?  Wees dan voorzichtig. Van veel schommelingen word je enorm moe.

9. De hypo die maar blijft

Komt er geen eind aan je hypo? Houd je druivensuikers bij de hand en eet, eet en …. eet. Werkt je gebruikelijke hypobestrijdingsplan niet? Verandering kan wonderen doen. Neem bijvoorbeeld eens een energiedrankje of fruitsmoothie. Kom je toch regelmatig niet uit je langdurige hypo’s? Bespreek het dan met je diabetesbehandelteam. Kom je ein-de-lijk uit je hypo maar schiet je richting een hyper? Spuit deze dan niet volledig weg om te voorkomen dat je weer in een eindeloze hypo terechtkomt.

10. De hypo na het eten

Vreemd want je hebt toch insuline gespoten vóór de maaltijd? Er zijn echter voedingsmiddelen (zoals pasta, patat, pizza, poffertjes, stamppot met jus, rookworst) die later in de darmen komen. Het advies is dan pas na de maaltijd te spuiten. Heb je vaker een hypo na het eten? Tip: spuit minder insuline bij de maaltijd. En krijg je een hypo tijdens het eten? Eet gewoon je bord leeg, de koolhydraten zijn immers onderweg.

Lees ook

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid