1 april 2025
Nieuws van het ATTD, hét congres over diabetes en technologie
Elk jaar vindt het internationale ATTD (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes) plaats. Deze bijeenkomst over diabetes en technologie was dit jaar van 19-22 maart in Amsterdam. Diabetesvereniging Nederland was hier natuurlijk ook bij. We delen graag een korte samenvatting van belangrijke onderwerpen.
Patiëntparticipatie
Tijdens de dedoc bijeenkomst vertelden mensen met diabetes wat artsen en onderzoekers van mensen met diabetes kunnen leren. Mooie verhalen waarin duidelijk werd dat samenwerking tussen mensen met diabetes, hun naasten, zorgverleners en onderzoekers belangrijk is. De laatste jaren is deze samenwerking al veel beter geworden. Ook werd aandacht besteed aan Diabetes Stigma. Mooie ontwikkelingen waar ook Diabetesvereniging Nederland zich voor inzet.
Diabetes vroeg opsporen
Veel onderzoekers houden zich bezig met het vroeg opsporen van diabetes. Door te screenen op antilichamen is het al mogelijk om diabetes type 1 op te sporen. Zelfs voordat de glucosewaarden omhoog gaan. Onderzoekers brengen nu in kaart bij wie screening zin heeft, en wat de voor- en nadelen zijn. Ook bekijken ze hoe kunstmatige intelligentie (AI) hierbij kan helpen.
Uit een ander onderzoek bleek dat glucosesensoren kunnen helpen om zwangerschapsdiabetes eerder op te sporen. Dit geldt ook voor het opsporen van pre-diabetes en diabetes type 1 en type 2. Verder onderzoek is nodig om de voor- en nadelen hiervan in kaart te brengen.
Diabetesvereniging Nederland volgt deze ontwikkelingen op de voet en deelt belangrijke stappen via onze website.
Vrouwen en diabetes
Vrouwen krijgen steeds meer aandacht in medisch onderzoek. Zo blijkt dat vrouwen met diabetes minder vaak hun glucosedoelen halen in vergelijking met mannen. Bij een nieuwe studie met de Medtronic 780G pomp was dit verschil afwezig. Een hybrid closed loop (HCL)-systeem lijkt dit verschil op te vangen en biedt dus voordelen voor vrouwen. Omdat nog niet iedereen in aanmerking komt voor vergoeding van zo’n HCL-systeem, blijven we ons als vereniging inzetten om deze systemen breder vergoed te krijgen.
Zwangerschap
Tijdens zwangerschap zijn de adviezen voor glucosestreefwaarden strakker. De meeste HCL-systemen zijn (nog) niet goedgekeurd voor gebruik tijdens zwangerschap. Maar wat als je een niet goedgekeurd HCL-systeem gebruikt en zwanger wordt? Je kunt je insulinepomp niet zomaar omruilen.
Uit onderzoek naar (nog) niet goedgekeurde pompen tijdens de zwangerschap, bleek de Medtronic 780G ’s nachts betere glucosewaarden te geven dan insulinetherapie zonder HCL-systeem. Uit deze studie bleek ook dat gebruik van deze systemen tijdens en na de bevalling ook veilig en doeltreffend zijn. Het maakte niet uit of je een keizersnede of vaginale bevalling had. Naast deze studie, loopt er ook nog een studie met de Tandem control IQ. De resultaten van deze studie worden dit jaar verwacht.
Ben je zwanger of sta je op het punt van bevallen? Bespreek dan met je zorgverlener of je jouw pomp kunt blijven gebruiken.
Ouderen en diabetes
In de nieuwe richtlijn voor streefwaarden is veel aandacht voor persoonsgerichte zorg. Oudere mensen met diabetes hebben soms ook andere gezondheidsproblemen. Het is dan belangrijk om te kijken welke glucosestreefwaarden en behandelingen het beste passen. De richtlijn kan dan helpen de behandeling makkelijker te maken, hypo’s te voorkomen of ervoor te zorgen dat oudere mensen minder medicijnen nodig hebben.
Voor oudere mensen met diabetes is het soms heel verwarrend als de glucosedoelen veranderen. Merk jij dit ook? Praat er dan over met je zorgverlener. Je partner en/of mantelzorger kunnen hierbij ook goed helpen. Samen kun je op zoek gaan naar streefwaarden en een behandeling die goed bij je past.
Diabetestechnologie blijkt ook voor oudere mensen waardevol te zijn. Niet alleen voor ouderen met diabetes type 1, maar ook met diabetes type 2. Een glucosesensor geeft namelijk meer inzicht in de glucosewaarden gedurende de dag. Hierdoor worden hypo’s zichtbaar en kan de behandeling aangepast worden.
Diabetesvereniging Nederland blijft zich daarom inzetten om diabetes technologie toegankelijk te maken voor iedereen die techniek nodig heeft.
Time in Range
Mensen die een glucosesensor gebruiken weten wat Time in Range is. Voor de meeste mensen met diabetes type 1 is het streefdoel om 70% van de tijd een bloedglucose tussen de 3,9 – 10 mmol/L te hebben.
Naast de Time in Range duikt ook steeds vaker de term Time in Tight Range (TITR) op. Dit is het percentage waarbij de bloedglucose tussen 3,9 – 7,8 mmol/L ligt. De term en het gebruik in de dagelijkse praktijk zorgen echter voor veel discussie. De meerwaarde van deze strakkere waarden is namelijk nog niet aangetoond. Daarnaast kan het streven hiernaar voluit leven in de weg staan. Vooral nu de vergoeding voor een HCL-systeem nog beperkt is.
Als alternatief voor de term TITR, wordt de Time in Normal Glycemia (TING) gebruikt. TING voelt voor veel mensen prettiger. Dit komt omdat je de bloedglucose vergelijkt met de waarde van iemand zonder diabetes, waardoor het minder druk oplegt.
Diabetes & stemming
Veel mensen ervaren een link tussen glucosewaarden en hoe ze zich voelen. Hier blijken verschillende factoren invloed op te hebben. En er is een link tussen diabetes technologie en diabetes distress. Diabetes technologie zorgt voor minder stress, maar tegelijkertijd kan het ook weer voor nieuwe stress zorgen.
Verder laat onderzoek zien dat je gedachten over je glucose(schommelingen) invloed kan hebben op hoe je je voelt. De ‘echte’ sensorwaarden blijken minder invloed te hebben op je gevoel dan de gedachten over de glucosewaarden. Belangrijk onderzoek, want met hulp kun je gedachten over je bloedglucose veranderen. Herken je dit? Bespreek dit dan met je zorgverlener.
Sensoren
Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van sensoren. Bijvoorbeeld een sensor die glucose én ketonen meet. Een diabetische ketoacidose kan zo eerder opgespoord worden.
[Wetenschappelijk onderzoek heeft nu ook aangetoond dat glucosesensoren bij mensen met diabetes type 2 meerwaarde heeft. Daarom blijft Diabetesvereniging Nederland ook aandacht vragen voor vergoeding van deze sensoren voor alle mensen met diabetes.
Tijdens de bijeenkomst lieten fabrikanten ook hun nieuwe sensoren zien. Zodra deze in Nederland beschikbaar zijn, kun je ze op ons Diabetes TechLab bekijken.
Sport en HCL-systemen
Ieder HCL-systeem heeft speciale functies die helpen om tijdens sporten de bloedglucose binnen de streefwaarden te houden. Er is een nieuwe richtlijn die adviezen geeft voor ieder HCL-systeem. Dit helpt om de best mogelijke instellingen voor je HCL-systeem te vinden. Verder onderzoek is nodig om tot algemene adviezen voor lange tijd achter elkaar sporten te komen. Bijvoorbeeld voedingsadviezen.
Diabetesvereniging Nederland volgt alle ontwikkelingen op de voet. Zodra er meer nieuws is, lees je dat in onze nieuwsbrieven, op onze website en socials.