Word lid en maak het verschil
Word lid
Nieuwe richtlijn behandeling diabetes type 2 

16 december 2024

Nieuwe richtlijn behandeling diabetes type 2 

In de nieuwe richtlijn kan voor mensen met diabetes type 2 een nieuwe of een andere combinatie van medicijnen als beste behandeling worden aangegeven. Ook kan het zijn dat de huidige behandeling de beste blijft. Diabetesvereniging Nederland is altijd betrokken bij de samenstelling van een richtlijn. Hieronder leggen we uit wat een richtlijn is en wat er in deze nieuwe richtlijn is veranderd.

Wat is een richtlijn? 

Voor elke ziekte zijn er voor zorgverleners richtlijnen met daarin alle mogelijke behandelingen en medicijnen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) maakt deze richtlijnen voor zorgverleners en zorgt dat ze bij de zorgverleners terecht komen. Diabetesvereniging Nederland wordt altijd betrokken bij het samenstellen van de richtlijnen rond diabetes. De NHG-richtlijn helpt huisartsen en praktijkondersteuners goed te handelen bij een bepaald gezondheidsprobleem of bij een bepaalde klacht. 

Waarom is er een nieuwe NHG-richtlijn? 

De verschillende richtlijnen, waaronder die voor diabetes type 2, worden voortdurend gecontroleerd en, als dat nodig is, aangepast. Bijvoorbeeld als er een nieuwe behandelmethode is, of nieuwe medicijnen die beter werken. Maar ook als er nieuwe inzichten zijn over andere combinaties van medicijnen die voor een beter resultaat zorgen. Deze nieuwe NHG-richtlijn komt voort uit succesvolle resultaten van de inzet van bepaalde medicijnen voor diabetes type 2 in de afgelopen jaren.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe NHG-richtlijn? 

  • In de nieuwe richtlijn is meer ruimte gemaakt voor het belang van het samen bespreken van een persoonlijk behandelplan;
  • Ook het belang om bij de diagnose, maar ook daarna bij elke verandering in medicijnen samen met de zorgverlener de leefstijl te bekijken, heeft meer nadruk gekregen;
  • Bij mensen met diabetes zonder zeer hoog risico op hart- en vaatziekten is leefstijladvies de eerste stap in de behandeling. Starten met metformine is de volgende stap van de behandeling. Is de leefstijlaanpassing en de metformine niet genoeg, dan kan gestart worden met een su-derivaat;
  • Zijn er meerdere risicofactoren voor hart- en vaatziekten of een BMI ≥ 30 kg/m2 dan kan de zorgverlener van deze stappen afwijken en gelijk een SGLT2-remmer of  een GLP1-agonist voorschrijven. 

Wat verandert er voor mij? 

Waarschijnlijk verandert er niets in je behandeling. Of je behandeling is al veranderd. Huisartsen wachten namelijk niet met toepassing van een nieuwe behandeling of medicijnen tot de nieuwe richtlijn is gepubliceerd. De richtlijn legt deze belangrijke aanpassingen wel voor de toekomstige behandeling vast.

Moet ik zelf iets met de nieuwe NHG-richtlijn? 

In principe niet. Je zorgverlener is op de hoogte van de nieuwe NHG-richtlijn. Zoals gezegd: veel huisartsen gebruiken de vernieuwingen in deze richtlijn al. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je zorgverlener. Je zelf actief bezig houden met je behandeling is altijd verstandig, een huisarts kan je dan over de nieuwe behandelingen of medicijnen informeren om daarna samen te beslissen

Keuzekaart en keuzehulp bij diabetes type 2

Op thuisarts.nl staat een hulpmiddel voor mensen met diabetes type 2 om samen met de zorgverlener een keuze te maken uit de verschillende behandelingen. Deze keuzetabel wordt een dezer dagen geüpdatet en zullen we dan toevoegen aan dit nieuwsbericht. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de Keuzehulp diabetes type 2. Heb je vragen over de nieuwe richtlijn of andere vragen over diabetes? Onze Ledenservice staat je graag te woord. 

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?  

Diabetesvereniging Nederland vindt het heel belangrijk dat de richtlijnen voor de behandeling van type 2 diabetes regelmatig worden aangepast. Er komen regelmatig nieuwe onderzoeken en inzichten, en daarmee kunnen behandelingen steeds beter worden. Het is belangrijk dat mensen met diabetes de juiste zorg krijgen, passend bij hun situatie. Als de richtlijnen up-to-date blijven, hebben artsen en andere zorgverleners meer mogelijkheden om te behandelen en om te helpen complicaties voorkomen. Zo zorgen we samen voor een goede gezondheid en een betere kwaliteit van leven. 

Meer lezen:

Medicijnen bij diabetes type 2 op thuisarts.nl
Medicijnen bij diabetes type 2 en een ziekte van hart, bloedvaten of nieren op thuisarts.nl
Samen beslissen over de beste diabeteszorg

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid