Word lid en maak het verschil
Word lid
Nieuw advies Zorginstituut Nederland over vergoeding van sensoren

30 september 2024

Nieuw advies Zorginstituut Nederland over vergoeding van sensoren

In het nieuwste advies staat dat FGM en CGM qua functionaliteiten uitwisselbaar zijn. In het advies staat ook dat de glucosesensoren uitwisselbaar vergoed kunnen worden als CGM even doelmatig of doelmatiger is in vergelijking met de FGM. Dit biedt goede mogelijkheden, we zijn klaar voor het vervolg en blijven strijdbaar totdat iedereen met diabetes gebruik kan maken van passende diabetestechnologie.

Wat staat er precies in het nieuwe advies?

  • FGM en CGM zijn nu qua functionaliteiten uitwisselbaar. Dat wil zeggen dat het ene gewisseld kan worden voor het andere.
  • De glucosesensoren kunnen nu uitwisselbaar vergoed worden als een CGM even doelmatig of doelmatiger is in vergelijking met een FGM.
  • Is een CGM niet doelmatig, dan kan deze alleen vergoed worden binnen de eerder gestelde criteria voor CGM met onderbouwing van de behandelend arts.

Wie bepaalt of het doelmatig is?

Het is aan de zorgverzekeraar om te beoordelen of de CGM sensor doelmatig genoeg is in relatie tot de vergoede FGM, geeft Zorginstituut Nederland aan. Dit doen ze op basis van de eigen inkoopprijzen aldus Zorginstituut Nederland. 

Wat betekent dit?

Het betekent in principe dat iedereen in Nederland die nu in aanmerking komt voor een FGM, ook in aanmerking komt voor een CGM. Voor verzekerden van Zilveren Kruis Achmea gaat dit direct in, zij kunnen vanaf nu ook kiezen voor de Dexcom One+ sensor en zeer binnenkort voor de Accu-Chek Smartguide.

Het advies moet door zorgverzekeraars verder worden opgepakt. Zij zullen hun vergoedingen hierop aanpassen. Waarbij ze misschien ook in onderhandeling gaan met hulpmiddelenleveranciers en sensorfabrikanten. Veel is dus nog onduidelijk. Er zal nog veel verder uitgezocht en uitgewerkt moeten worden. Diabetesvereniging Nederland blijft uiteraard alert. Als er meer duidelijkheid is, melden we dit via onze (social) media kanalen.

Wat zou het nog meer kunnen betekenen?

Het betekent ook dat de huidige ‘Flash’ sensoren (Freestyle Libre 2 en Glunovo Flash) een software update kunnen krijgen, waardoor het ‘Flashen’ niet meer nodig is.

Het zou ook kunnen betekenen dat meer mensen gebruik kunnen gaan maken van Hybride Closed Loop (HCL) systemen. Het is daarvoor wel noodzakelijk dat de sensoren doelmatig zijn vergeleken met de FGM.

Wij gaan de verschillende fabrikanten en leveranciers oproepen om het mogelijk te maken dat er niet meer ‘geflasht’ hoeft te worden en dat sensoren voor HCL systemen ook voor deze groep beschikbaar komen.

Wat is de rol van Diabetesvereniging Nederland?

Belangenbehartigers van Diabetesvereniging Nederland zetten zich al jaren in voor een brede vergoeding van diabetestechnologie en zijn daarvoor in gesprek met het Zorginstituut Nederland, zorgverzekeraars, artsenverenigingen en andere belangengroepen. Doel van de gesprekken is dat meer mensen met diabetes de juiste diabetestechnologie kunnen kiezen. Daarnaast hebben wij in de afgelopen jaren diverse kamerleden en beleidsmakers gesproken en input geleverd aan debatten bij het ministerie en de Tweede Kamer. En wij gaan door.

Belangenbehartiging van Diabetesvereniging Nederland

Leden kunnen voor individuele belangenbehartiging terecht bij Diabetesvereniging Nederland. Zo hebben we meerdere mensen kunnen helpen aan de juiste hulpmiddelen of technologie. Het lid dat in februari een geschil won na een klacht bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeraars (SKGZ) werd door ons ondersteund. Deze zaak heeft er uiteindelijk toe geleid dat het Zorginstituut zijn adviezen omtrent FGM en CGM heeft aangepast. Diabetesvereniging Nederland geeft in deze trajecten altijd input namens mensen met diabetes, maar de uiteindelijk beslissing over wat er precies vergoed wordt, ligt bij de zorgverzekeraars en/of het Zorginstituut Nederland.

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

Diabetesvereniging Nederland vindt dat iemand met diabetes samen met de zorgverlener moet kunnen beslissen welke behandeling en/of hulpmiddel passend is voor de individuele situatie. Dat geldt voor mensen met verschillende typen diabetes én in verschillende situaties. Daarvoor moet er een brede keuze aan sensoren en pompen beschikbaar zijn. Net als een brede keuze in medicatie en leefstijlbehandeling. De keuzes moeten vervolgens ook in allerlei combinaties gemaakt kunnen worden.

Rol van de verzekeraars, leveranciers en fabrikanten

Diabetesvereniging Nederland is blij dat de verschillende sensoren nu als uitwisselbaar worden gezien, en breder vergoed kunnen worden. We vertrouwen erop dat fabrikanten, leveranciers en zorgverzekeraars deze ruimte ook pakken om zo de gezondheid en kwaliteit van leven van veel mensen met diabetes te verbeteren. 

Meer lezen:

Hulpmiddelen bij diabetes (Zwv) | Verzekerde zorg | Zorginstituut Nederland
(onder het kopje Uitwisselbaarheid FGM en rt-CGM)

Hoe was de vergoeding van glucosesensoren tot deze nieuwe uitspraak 

Wat is CGM en FGM?

Vergoeding diabetestechnologie

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid