Word lid en maak het verschil
Word lid
Minister geeft antwoord op vragen over vergoeding glucosesensor na uitzending Radar

11 april 2025

Minister geeft antwoord op vragen over vergoeding glucosesensor na uitzending Radar

Naar aanleiding van de uitzending van AVROTROS Radar op 10 maart heeft kamerlid Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) schriftelijke Kamervragen gesteld aan Minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij vroeg aandacht voor het feit dat sommige geavanceerde systemen voor mensen met diabetes, zoals (hybride) closed loop-systemen, niet voor iedereen worden vergoed.

“Daarom moet altijd per persoon bekeken worden of vergoeding terecht is,”

Bushoff wilde onder meer weten waarom (hybride) closed loop systemen, die automatisch insuline toedienen, alleen voor een beperkte groep mensen worden vergoed. Ook vroeg hij of het eerlijk is dat mensen die zo’n systeem nodig hebben volgens hun arts, het toch zelf moeten betalen. Verder sprak hij zijn zorg uit over mensen die zelf een systeem bouwen (DIY closed loop), omdat zij geen vergoeding krijgen.

Minister Agema erkent dat hybride closed loop-systemen voordelen kunnen hebben voor sommige mensen met diabetes, zoals meer gebruiksgemak. Maar volgens haar werken deze systemen niet bij iedereen even goed. “Daarom moet altijd per persoon bekeken worden of vergoeding terecht is,” aldus de minister.

Criteria voor vergoeding

Minister Agema wijst erop dat er verschillende criteria zijn voor wie in aanmerking komt voor vergoeding van deze sensoren. Die regels zijn opgesteld door Zorginstituut Nederland. Volgens de minister zijn de sensoren soms even duur als andere soorten sensoren, en dan kan vergoeding wel mogelijk zijn.

Er moet altijd naar de patiënt zelf gekeken worden en wat het meest passend is in zijn of haar situatie. Voor sommigen kan dat een rt-CGM-sensor zijn, voor anderen mogelijk niet. Zoals ik in voorgaande antwoorden heb aangegeven, kan voor sommige patiënten een rt-CGM-sensor vergoed worden uit het basispakket. Het is aan de betrokken zorgverlener(s) en zorgverzekeraar om deze beoordeling te maken.

Van ZN heb ik begrepen dat zorgverzekeraars sinds de genoemde SKGZ-zaak één of meerdere rt-CGM-sensoren zijn gaan vergoeden voor patiënten die in aanmerking komen voor een FGM-sensor.

De minister deelt de zorgen over mensen die zelf een systeem bouwen met gratis software. Zij vindt dat risicovol, omdat de veiligheid en werking niet gegarandeerd zijn.

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

Wij zien enkele antwoorden waar wij graag verder over in gesprek gaan. Zoals de antwoorden waarin wordt aangegeven dat HCL systemen niet altijd effectief zijn, en dat er lange termijn studies ontbreken.

Ook lijkt het uit de antwoorden van de Minister, de SKGZ zaak en teksten op de website van het Zorginstituut Nederland alsof men vooral wil dat er individuele aanvragen worden ingediend. Wij vragen ons af of het werkbaar is, als er duizenden aanvragen komen.

Tot slot gaan we graag in op de opmerkingen over mensen die zelf een systeem bouwen (DIY closed loop). In het NDF (Nederlandse Diabetes Federatie)-standpunt over Open-Source Closed Loop systemen1 wordt juist besproken dat dit een serieuze behandeloptie is. In het standpunt staat onder meer: ‘Diabetes zorgprofessionals kunnen open source APS als behandelmethode beschouwen en actief informatie over deze systemen aanbieden aan mensen met diabetes.’ 

Huidige regels en vergoedingen sluiten nog onvoldoende aan

Diabetesvereniging Nederland vindt dat alle mensen met diabetes recht hebben op de best passende zorg en hulpmiddelen. De huidige regels en vergoedingen sluiten daar nog onvoldoende op aan. We blijven in gesprek met beleidsmakers, zorgverzekeraars en het Zorginstituut om de toegang tot deze technologie voor iedereen mogelijk te maken.

Lees hier De vragen en antwoorden op Kamervragen over een betere glucosesensor die niet vergoed wordt.

Bekijk ook:

In beroep voor vergoedingen
Bekijk hier de uitzending van AVROTROS Radar

1NDF standpunten worden opgesteld in samenwerking met zorgverleners, patiëntenorganisaties en experts, en zijn bedoeld om richtlijnen te bieden voor veilige en effectieve zorg.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid